10 листопада, 2016

Історики представили книгу про війну

КРОПИВНИЦЬКИЙ‚ Кіровоградська область. – У обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Дмитра Чижевського 25 жовтня представлено громаді наукову працю істориків В’ячеслава Корнієнка, Михайла Ковальчука, Володимира Ковальчука та Віктора Брехуненка „Братня навала“, яке пояснює, чому Росія проявила військову аґресію щодо України, відкриває глибинні причини нинішніх подій.

Книга розвінчує кілька основоположних для Російської імперії мітів: що Росія і Україна – це єдина країна, так званий „руський мір“, і один народ; що українці нібито мають відвічну мрію об’єднатися з росіянами; що Росія начебто прийшла на порожнє місце, на дике поле і тільки після її приходу на цих землях розпочалась цивілізація; що у всіх бідах винен Володимир Путін, а не Росія та її народ в цілому.

Московська експансіоністська політика, яка тільки посилювалась усі минулі віки, і сьогодні визначає російсько-українську стратегію. В. Путін не придумав нічого нового, він тільки переклав традиційні стратегії російських еліт на сучасний лад. Отож, щоб перемогти у нинішній війні, треба проаналізувати минулі поразки і перемоги (їх було немало, наприклад, усе ХVІІ ст. українці вигравали битви), що саме заважало і що сприяло. Ця книга, як ніяка інша допоможе це зробити, вона містить відповідні мапи, таблиці і написана без плачу і фаталізму.

Перша партія із загального накладу 5‚000 примірників уже спрямована до військовиків, її уже мають у кожному підрозділі української армії. Під впливом подібних видань свідомість українців поступово змінюється. Улітку минулого року одне із соціологічні опитування вперше показали, що понад 50 відс. українців розуміють і сприймають ту тезу, що ОУН і УПА відстоювали саме українські інтереси.

В. Брехуненко на презентації зазначив, що російські ідеологи, переконуючи весь світ, що українці – це ті ж росіяни, самі повірили цьому, і тому їхні стратегії не спрацьовують. Але закони існування і розпаду імперій ніхто не відміняв. Якщо імперія не розширюється, вона занепадає. На думку В. Брехуненка, аґресія щодо України не від великої сили, а від безсилля. Нинішня російсько-українська війна закінчиться, коли розпадеться Російська імперія. І чим більше буде україноцентризму у свідомості українців, тим швидше це станеться.

Коментарі закриті.