6 січня, 2017

Інститут при УКУ досліджує сім’ю

Kерівник Інститут родинного та подружнього життя Олеся Кука.

ЛЬВІВ. – Інститут родинного та подружнього життя Українського Католицького Університету (УКУ) своїми освітніми програмами пропонує світоглядну, християнську відповідь на кризу автентичности чоловічої і жіночої ролі у подружжі, материнства і батьківства, дає свідоцтво життя добрих християнських сімей. Детальніше про діяльність Інституту розповіла його керівник Олеся Кука.

– Інститут було створено 1998 року, в тогочасному пострадянському суспільстві, в якому родинні цінності та традиції відійшли на другорядний плян. Головним викликом стало повернути ті цінності в життя кожної родини. Перший керівник інституту Юрій Підлісний дуже багато зробив для того, аби інститут розпочав свої перші кроки. Головним завданням для нас стало роз’яснення вчення Католицької Церкви про родину і подружнє життя, а також наукова робота.

За час існування зародилося багато успішних та унікальних проєктів.

Один із них – Рух за життя. З вересня 2009 року рух існує як громадська організація, яку очолює Петро Гусак, колишній працівник інституту. Цей почин був дуже вдалим і розгорнувся в різних куточках України.

Інший проєкт – це школа „Дар плідности“, яка існує з 2002 року. Раз на рік ми проводимо курс навчання консультантів з природного плянування сім’ї при УКУ. Методика‚ за якою ми працюємо, затверджена англійською Асоціяцією вчителів методу природного плянування та Европейським інститутом сімейної освіти.

Природнє плянування з точки зору християнства єдине, що дозволяється Церквою. Багато років я спостерігаю за подружжями, які використовують цю методу, вони стають більш відкритими один до одного.

Хочемо запровадити навчальну програму з підготування інструкторів, які мали б працювати в центрах передподружньої підготовки. Навчання таких спеціялістів є на часі. Це, власне, навчальні програми, які ми пропонуємо. Вони можуть бути короткострокові, у вигляді літніх таборів, курсів. Плянуємо втілювати їх у різних форматах і в різних містах.

Одним з найцікавіших і водночас дуже важливих наукових проєктів є дослідження сімейної тематики в творах Митрополита Андрея Шептицького. Зараз триває дослідження архівів. Найближчим часом плянуємо укласти книгу, адже роздуми Митрополита з приводу сімейного устрою, родини є надзвичайно цікавими і актуальними сьогодні та маловідомі у світі.

З вересня 2016 року ми розпочали інформаційний ресурс „Сім’я“. Ми плянуємо створити інтернет-сторінку, присвячену родині та подружньому життю, де публікуватимемо авторські статті, інтерв’ю, документи Церкви. Також ми хотіли б поступово вводити тематику родини і подружнього життя в курси та академічні програми, які вже є в університеті.

У плянах інституту є також проєкт „Лябораторія сім’ї“, в якому можна досліджувати сім’ю протягом 10 років на прикладах реальних сімей з різних куточків України. Таким чином ми зможемо проаналізувати розвиток сім’ї в тенденції часу.

Коментарі закриті.