17 лютого, 2017

Ікону привезли українці

Ліська ікона Богоматері в церкві Успіння Пресвятої Богородиці.

Дякую Олександрові Костиркові за статтю про мій рідний Стрий „Місто Стрий дарує затишок“ („Свобода“). Хоча костел Пресвятої Діви Марії – одна з найдавніших будівель міста (світину вміщено у газеті)‚ але варто згадати‚ що в Українській греко-католицькій церкві Успення Пресвятої Богородиці‚ в центрі міста зберігається давня чудотворна Ліська ікона Богоматері. Її назва походить від міста Лісько‚ недалеко Перемишля‚ тепер на сході Польщі. Ікону привезли в Стрий українці‚ виселені 1947 року з рідних земель.

Чудотворна ікона вже існувала на початку будівництва заміської української церкви Різдва Богородиці. Вона показалася на пні зрізаного дуба. Дерев’яна церковця в часі пожеж горіла, але стіна, на якій була ікона‚ залишалася неушкодженою. В часі виселення люди з церковного братства, Роман Спольський, його батько Микола, Євстахій і Мирослав Кіцаки з синами Олексою і Володимиром, Павло Веремійський з синами попросили у пароха церкви Різдва Богородиці у Ліську дозволу забрати Чудотворну ікону і найцінніші речі з церкви. Парох о. Юліян Чучкевич дав ключі від церкви і благословив на дорогу.

25 січня 1946 року ліські переселенці  прибули до  Стрия і з благословення настоятеля церкви о. Івана Бачинського помістили Чудотворну ікону в церкві Успіння Пресвятої Богородиці.

Ґейтерсбурґ‚ Мериленд

Коментарі закриті.