12 травня, 2016

Ігор Гордійчук очолив військовий ліцей

Начальник Київського військового ліцею ім. Івана Богуна Ігор Гордійчук. (Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України)

КИЇВ. – Герой України Ігор Гордійчук став відомим усій Україні завдяки своїм героїчним діям з захоплення та утримання в ході бойових дій на сході України стратегічної висоти Савур-Могила.

12 серпня 2014 року розвідники І. Гордійчука прорвалися на Савур-могилу, перебрали контролю над спостережним пунктом на її вершині та розпочали кориґування артилерійського вогню. Для знищення українського загону було використано російську артилерію та загони найманців з бронетехнікою‚ штурми Савур-могили відбувалися майже щодня. Захисники Савур-могили перебували у повній ізоляції – до найближчого українського підрозділу було 40 кілометрів.

24 серпня відбувся черговий штурм висоти, танки стріляли прямим наведенням, атаку було відбито з численними втратами противника. Наказ про відхід надійшов пізно ввечері 24 серпня, на той час Савур-могила була в щільному кільці. І. Гордійчук віддав наказ про відступ вночі 25 серпня після 12 діб оборони Савур-могили. Група пройшла по ворожих тилах близько 60 кілометрів та приєдналася до українських військ.

29 серпня група І. Гордійчука разом з рештою оточених українських сил пішла на прорив. По вантажівці, де перебували І. Гордійчук і сержант Сергій Стегар, було відкрито артилерійський та мінометний вогонь. І. Гордійчук (у непритомному стані), С. Стегар та ще кілька бійців були захоплені в полон російськими десантниками.

Полонених забрали, залишивши І. Гордійчука помирати на полі. Однак він вижив і з 1 вересня полковник перебував в реанімації нейрохірургічного відділення, переніс кілька операцій‚ зокрема у Вашінґтоні та повернувся в стрій.

Ще під час лікування наказом Міністра оборони України Степана Полторака І. Гордійчук був призначений на посаду начальника Київського військового ліцею ім. Івана Богуна. Як один з покищо небагатьох професійних українських  військовослужбовців він вільно володіє німецькою та англійською мовами, пройшов курс навчання в штабному коледжі США. 26 квітня І. Гордійчук приступив до виконання своїх обов’язків.

 

Коментарі закриті.