3 березня, 2017

Іван Багряний: харківська сторінка

У 2016 році було відзначено 110-річчя від дня народження видатного прозаїка, публіциста, громадсько-політичного діяча, лавреата Шевченківської премії Івана Багряного (1906-1963). Роковини вшановано низкою подій, зокрема й на батьківщині письменника – в Охтирці, а також у Києві, Миргороді, Лубнах, а ще завдяки Фундації ім. Івана Багряного та Видавничій спілці його імени у світ вийшли унікальні книжки.

Відзначення 110-річчя письменника не оминуло й Харкова, де 17 грудня 2016 року у книгарні „Є“ відбулася літературна дискусія на тему „Багряний-Транзит-Харків“. Окрім журналістки і громадської діячки Валерії Бакуліної, яка була модератором зустрічі, в обговоренні творчої спадщини письменника взяли участь аспірантки Харківського національного університету ім. Василя Каразіна Аліна Желнович і переможниця конкурсу „Золотий бумеранґ“ Олена Шапошнікова, журналіст, доктор Українського Вільного Університету (Мюнхен, Німеччина) Сергій Козак, науковець-багрянознавець, громадський діяч Харківщини Володимир Касьяненко та інші.

У виступах йшлося зокрема про державотворчі засади і національну ідею у творах І. Багряного, актуальність його публіцистики в сучасних умовах, проблему екранізації художніх творів письменника, ролю часопису „Українські вісті“ у долі І. Багряного-публіциста, збереження меморіяльної спадщини на батьківщині письменника в Охтирці.

З Харковом пов’язано чимало сторінок біографії І. Багряного. Зокрема тут він співпрацював з редакціями літературних часописів, брав активну, до певного часу, участь у літературному житті, тут його вперше заарештовано, зрештою, тут також минала його літературна молодість, отож, не випадково, що під час літературної зустрічі прозвучали слова письменника з 1946 року про молоде покоління: „Молодь потребує завжди іскри. Іскра справжнього вогню запалює пожежі. Тоді відбудеться те чудо, що вже мало місце в нашій недавній історії, – та маса, як кажуть, „попсованих“ молодих людей перетвориться в мільйони ентузіястів, в армію фанатичних звитяжців за торжество свого народу, сягаючи до вершин справжньої національної героїки“.

Видавець, представник Фундації ім. І. Багряного у Полтавській області С. Козак розповів присутнім про акцію „З Іваном Багряним: від села до села, від міста до міста“‚ яка триває зокрема на теренах Полтавщини, а також ознайомив із діяльністю Фундації ім. І. Багряного, внеском її очільників Олексія Коновала та Галини Воскобійник у справу вшанування пам’яті видатного діяча.

Адже ж саме завдяки Фундації, яка носить ім’я письменника, цього року видано низку важливих книжок („Від „Скельки“ до „Буйного вітру“, „Мовний всесвіт Івана Багряного“, „На порозі прийдешнього“, „Іван Багряний: український письменник і політичний діяч“, „Народжений для бою“, серія видань „Української бібліотеки ім. Івана Багряного“), які були представлені того дня у Харкові й подаровані учасникам літературної зустрічі.

Коментарі закриті.