8 червня, 2016

Єдина рада – продуктивніше працювати

У зв’язку з успадкованими від совєтських часів „святами“, як от 8 березня, 1-2 травня чи 9 травня, в Україні спалахнула дискусія з приводу того, чи не варто було б, з огляду на тяжку економічу ситуацію, зменшити кількість вихідних днів, зробити їх робочими. В полемічному запалі навіть почулися голоси, що й релігійних свят забагато, адже, мовляв, йдеться про світську країну, а не релігійно фундаменталістську.

Опоненти ж на на те відповідають, що навіть запровадивши шестиденний робочий тиждень і 12-годинний робочий день, українці не стануть багатшими, бо проблема полягає не в більшому відпочинку, а в меншій продуктивності праці. Майже в усіх европейських країнах вихідних днів більше, ніж в Україні, довша там і відпустка. У Франції, наприклад, вона триває 35 днів, в Україні – лише 24 дні.

Порівняння – повчальне. Населення Франції – понад 66 млн. осіб, людей працездатного віку 30 млн., не працює 3.09 млн. осіб. Внутрішній валовий продукт на душу населення – понад 36 тис. евро (приблизно 1.040 тис. грн). Середня місячна платня – 2,600 евро (тобто понад 75 тис. грн).

В Україні населення – 42.7 млн. осіб. Людей працездатного віку – 23 млн. з них 2 млн. – безробітні. Внутрішній валовий родукт на душу населення – 1,760 евро (трошки більше 50 тис. грн). Це в 20 разів менше, ніж у Франції. Середня місячна платня – 4,900 грн (170 евро). Тобто француз заробляє у 15 разів більше, ніж українець.

Причина відсталости – не так в людях, бо українці не менш працьовиті, ніж европейці, як в енерґозатратному, трудомісткому процесі виробництва. Він вимагає залучення великої кількости працівників. Тим часом в розвинутих країнах роботу виконує менша кількість людей за менший проміжок часу.

Продуктивність праці в Україні – у 6.5 разів нижча, ніж в США, у чотири рази нижча, ніж в европейських країнах. Іншими словами, головним чинником підвищення продуктивности праці є технологічні інновації, інвестиції у найновіші технології й ефективне викорстання їх.

Покищо інноваційний складник української економіки становить менше ніж 4 відс. – у той час, як в Китаї – майже 30 відс., в Синґапурі – 50 відс.

І тут ми доходимо до головної причини економічного відставання України: олігархи не хочуть інвестувати в інновації, бо прибуток можуть отримувати, використовуючи найдешеву робочу силу.

Економічний рівень, економічна мотивація безпосередньо пов’язані з психологічним станом працюючої людини. Минулого року американський інститут Ґелупа спеціяльними опитуваннями з’ясував, що з 10 українців лише один задоволений своєю працею. Люди усвідомлюють, що здатні на більше. Цей потенціял мусить бути зреалізований.

Коментарі закриті.