26 травня, 2016

Юрій Дрогобич був світилом для багатьох народів

Пам’ятник Юрієві Дрогобичеві в Дрогобичі.(Фото: Адріяна Стех)

Видатний український вчений Юрій Дрогобич народився 1450 року у Дрогобичі на Львівщині, в сім’ї солевара (при народженні дано йому ім’я Григорій). Першу освіту отримав у священика церкви св. Юрія о. Евтимія. В 1565 році в місті було 45 солеварень.
Ю. Дрогобич любив слухати оповіді про події, які відбувалися на його землі.

Після місцевої школи він вчився в Яґелонському університеті у Кракові, де в 1473 році здобув ступінь маґістра. Продовжував навчання в Болонському університеті, де став доктором філософії та медицини, викладав філософію, астрономію та медицину, а потім був ректором університету. Повернувшись до Кракова, викладав медицину й астрономію в Яґелонському університеті.

Ю. Дрогобич підтримував тісні взаємини з багатьма видатними вченими та відомими культурними діячами свого часу, зробив значний внесок у розвиток астрономії, медицини, географії в світовому значенні. Особливо заслуговують на увагу його наукові відомості про перші визначення географічних координат Львова, Дрогобича, Теодосії, Москви, Вільнюса, про залежність погоди від географічної широти місцевости та можливості і методи її передбачення.

1483 року в Римі видано книгу Ю. Дрогобича ,,Прогностичне судження поточного 1483 року“, що була першою друкованою книгою українського автора, виданою за кордоном.

З 1487 року він працював професором медицини Яґелонського університету й мав чин королівського лікаря. Український вчений великі зусиля поклав в поширення гуманістичних ідей в Україні. Високо цінували вченого Михайло Максимович, Олександер Богомолець, а особливо академік Степан Рудницький, розстріляний на Соловках 3 листопада 1937 року.

Ю. Дрогобич фактично започаткував українську науку. Під його керівництвом також стала розвиватися наукова праця наших сусідів.
Про світове визнання Ю. Дрогобича свідчить те, що його праці знали в багатьох країнах Европи. Серед його студентів був майбутній видатний астроном Миколай Коперник, автор трактату „Про обертання небесних сфер“, що поклав початок геліоцентричного погляду про будову Сонячної системи.

На жаль, ця високоосвічена постать за радянських часів була примовчувана. Щойно після відновлення української державности у Дрогобичі збудовано пам’ятник українському вченому, який відкрив Президент України Леонід Кучма. В Україні на громадських засадах було випущено  пам’ятну медалю з барельєфом Ю. Дрогобича. Також в Україні випущена поштова марка з зображенням Ю. Дрогобича. В 2009 році випущено монету, присвячену Міжнародному рокові астрономії, на реверсі якої зображено Ю. Дрогобича. Іменем Ю. Дрогобича названі вулиці у Дрогобичі, Львові, Калуші. У 2011 році на фасаді Болонського університету відкрито меморіяльну дошку Ю. Дрогобичу.

Визначний вчений помер 4 лютого 1494 року в Кракові, де жив у останні роки свого життя. Ю. Дрогобич став прикладом людини, яка освітлює своїм розумом не тільки матір-Україну, але і сусідські народи.

Коментарі закриті.