27 липня, 2016

Юні музиканти виступили на фестивалі української музики

Юні музиканти та вчителі на фестивалі української музики. (Фото: Тавіфа Гонтар)

САКРАМЕНТО. – 5 червня, вже дев’ятий раз, юні музиканти Сакраменто і околиць взяли участь у чудовому святі української музики у столиці сонячної Каліфорнії. Організацією займалася заслужена артистка України, бандуристка Оля Герасименко-Олійник з допомогою учителів та батьків. У затишній залі American River Community Church виступили учні музичних студій Олі Олійник, Вікторії Джумари, Міри Веліган, Наталії Коханої, Вадима Гелетюка та Аліни Ільчук.

Усі 25 учнів виконували твори українських композиторів: кобзаря Євгена Адамцевича, Марти Кравців-Барабаш, Олександра Білаша, Яни Бобалік, Йосипа Витвицького, Оксани Герасименко, Володимира Єсипка, Жанни Колодуб, Любови Матвійчук, Галини Менкуш, Констянтина М’яскова, Нестора Нижанківського, Валерія Польового, Мирослава Скорика, Юлії Рожавської, Романа Савицького, Анатолія Штогаренка, Людмили Шукайло. З музичних інструментів були представлені цього року фортепіян, бандура, гітара, труба.

Програма склалася з двох частин: у першій  виступили 6-11-річні виконавці, а в другому – 12-16 річні. Всі були дуже добре підготовлені і тому суддям Юрієві Олійникові, Ширлі Ст. Пієрре і Оксані Стус було досить складно присудити нагороди. Найкращими виявилися дует гітаристів та тріо бандуристок, які посіли перші місця і отримали золоті медалі та грошові нагороди, а також було дев’ять срібних медалістів і сім бронзових. Дітям було вручено букетики квітів, приготовлені місцевим дизайнером-квіткарем Олесею Кузьо. Багато з молодших виступали вперше на сцені і для них, напевно, цей фестиваль запам’ятається на все життя.

Усі виконавці, згідно з правилами, одягнули українські вишиванки. Найбільш запам’яталися виступи енерґійної Вікторії Колодрівської з „Танцювальною мелодією“ А. Штогаренка, Софії Бучко, яка виконала на бандурі варіяції „Од Києва до Лубен“, Анастасії Коханої, яка грала мельодію М. Скорика у „Листку з альбома“, дуету гітаристів Тимофія Безгодова та Юліяна Тукаєва з „Полькою“ В. Польового, Елізи Геґі, яка виконала на бандурі досить складні варіяції К. М’яскова на тему української народної пісні „Якби мені черевики“, Емми Колодрівської з „Мельодією“ М. Скорика, „Запорізький марш“ у виконанні на трубі Давида Марфіна та веселий „Український танок“ композиції О. Герасименко у виконанні бандуристок С. Бучко, Сюзанни Гонтар та Е. Геґі у другій частині.

До присутніх з заключним словом звернулася учителька музики Н. Кохана, яка подякувала батькам і вчителям за велику працю, за дітей, що так гарно виступили і зробили гарне свято української музики і культури в Каліфорнії.

Музичне свято відбулося завдяки моральній та матеріяльній допомозі батьків та вчителів, а також Української Кредитної Спілки та Товариства збереження української спадщини.

Коментарі закриті.