17 лютого, 2017

Що сказав Дональд Трамп американським військовим?

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп починає формувати власну зовнішньополітичну лінію.

У виступі 6 лютого перед командуванням і персоналом бази Військово-повітряних сил США Макділ у штаті Фльорида Д. Трамп висловив три важливі, варті серйозної уваги тези:

„Ми зробимо значні фінансові інвестиції у Збройні Сили Сполучених Штатів і покажемо усьому світові, що Америка підтримує тих, хто стоїть на захисті свободи“.

„Ми твердо підтримуємо НАТО. Ми лише просимо, щоб усі члени НАТО у повній мірі робили свої внески в Альянс, чого багато з них не роблять. Багато з них навіть не наближаються до виконання своїх зобов’язань, хоча вони мають це робити“.

„Ми переможемо радикальний іслямістський тероризм і не дозволимо йому укорінитися в нашій країні“.

І якщо перша теза‚ можливо‚ потребуватиме подальшого роз’яснення, то ставлення нового господаря Білого Дому до НАТО й „Іслямської держави“ є наразі гранично чітким і однозначним.

Отже, Д. Трамп поступово починає формувати власну зовнішньополітичну лінію, яка відрізняється від багатьох попередніх прогноз. Ця лінія формується за результатами і під впливом консультацій з представниками інших країн та міжнародних організацій. Ще багато чинників залишаються невідомими, але конструкція зовнішньополітичних пріоритетів нової Адміністрації США вже вибудовується.

Очевидний висновок: ізоляціонізм у чистому вигляді аж ніяк не буде її основним елементом.

Олег Бєлоколос – український дипломат, експерт громадської плятформи „Майдан закордонних справ“‚ Київ.

Коментарі закриті.