5 лютого, 2016

Що пропонують Україні сепаратисти?

Представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний заявив 27 січня, що російська сторона і сепаратисти вимагали на конституційному рівні закріпити для них квоту у Верховній Раді України, надати право узгоджувати всі ухвалені закони і право вето на рішення в галузі зовнішньої політики. Крім цього, сепаратисти хочуть мати право самостійно формувати поліцію, службу безпеки, судові органи, прокуратуру, прикордонні війська та інші установи без погодження з київською владою.

В етері телеканалу „112 Україна“ Р. Безсмертний назвав і вимоги сепаратистів, і заяву представника Росії Бориса Ґризлова, який чекає від України запровадження постійного „особливого статусу“ для Донбасу і виборів на окупованих територіях без попереднього виконання інших пунктів мінських домовленостей з боку Росії й сепаратистів, „написаними у Кремлі“ й „інформаційною війною“ та „політичним шулерством“.

Р. Безсмертний розповів, що вимоги щодо змін до Конституції, про які говорив Б. Ґризлов, члени політичної підгрупи побачили за 30 хвилин до завершення роботи, хоча „ця вакханалія відбувалася з 11-ої години ранку“. „Ці „документи“ ми побачили у вигляді якихось листків без адреси і підпису. Головуючому від ОБСЕ ці документи були передані о 19-ій годині. Тобто‚ протягом дня відбувалася певна гра“, – заявив представник України в підгрупі з політичних питань.

Раніше того ж дня, 27 січня, після засідання Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп у білоруському Мінську спеціяльний представник Організації безпеки і співробітництва в Европі Мартін Сайдік заявив, що на зустрічі обговорювали пропозиції Росії щодо Конституції України, а сепаратисти подали свій проєкт змін. За словами австрійського дипломата, відбувся „дуже добрий обмін думками“.

(Радіо „Свобода“‚ 28 січня)

Коментарі закриті.