16 січня, 2016

Щоб святкувати разом

Усе своє життя я суворо дотримувався і навіть активно обороняв традицію церковного (старого) юліянського календаря. Минуло 25 років. Українці-християни: православні, католики, протестанти різних об’єднань, сьогодні з доброю волею знаходять способи і нагоди для спільного релігійного святкування. Одначе, процес спільного святкування є доволі складним, тому що сьогодні українці-християни знову поділені. Писав колись у „Лисі Микиті” славний гуморист Еко, що в одному бідному селі на релігійному пункті так посварились українці, що не могли побудувати одну церкву і збудували дві.

Сьогодні настав час єднання парафії св. Юра в Ню-Йорку з Собором св. Юра у Львові. Недавнє відкриття пам’ятника Голодомору у Вашінґтоні, крім політичного значення, мало ще й національно-церковне. Меморіял освятили Патріярхи Філарет з Української Православної Церкви Київського Патріярхату і Святослав з Української Греко-Католицької Церкви, а також Митрополит Антоній з УПЦ США. Але був час, що взагалі неможливо було Патріярха Філарета і Митрополита Антонія звести разом для будь-якої релігійної відправи. Не думаю, що це заслуга тільки Крайового комітету.

Правда, є, на жаль‚ чимало православних українців котрі далі коряться перед Московським Патріярхатом. Про цих українців ми не маємо забувати. Все ж таки з кожним роком зростає кількість вірних УПЦ КП. Тим більше, що імперська політика і виступи московського Патріярха Кирила повинні б переконати православних, що Московський Патріярхат це не канонічна, а просто імперська церква.

Наспів час, щоб всі українці-християни перейшли на новий календар, святкуючи найбільші релігійні свята з християнським Заходом, на відміну від Москви. Про це повинні домовитися ієрархи усіх українських Церков. Це не догматичні реформи, а просто раціональна зміна календарної помилки, що виходить на користь духовного єднання вірних українських Церков, щоб святкувати разом, а також спільно з християнами цивілізованого західнього світу.

Ню-Йорк

Напишіть відгук