28 січня, 2016

Ще одна витівка російської пропаганди

Російська пропаґанда ведеться у різних формах і охоплює не тільки територію України, але й всю українську діяспору в світі. В соціяльних мережах з’явилося повідомлення про Різдвяний благодійний концерт, що мав відбутися в Лісбоні 17 січня на підтримку дітей, які постраждали „внаслідок конфлікту в зоні антитерористичної операції“.

У реклямі не було української символіки, насторожував вислів про дітей, які постраждали „внаслідок конфлікту в зоні АТО“. Чому російську аґресію проти України назвали „конфліктом в зоні АТО“?

Українська громада в Португалії провела чимало акцій, щоб довести португальському суспільству, що Росія напала на Україну. А тепер так виглядає, що там був лише конфлікт?

На концерт запросила Оксана Бородай, репортер нового соціяльного каналу Resident TV. Це пропаґандистський кремлівський проєкт, в репортажах якого подається антиукраїнська позиція. Допомагати потерпілим заходилася Асоціяція „Капеля“, зареєстрована на веб-сторінці „Россотруднічества“. Співати мав хор „Слава“, створений при російській катедрі Лісбонського університету, який також отримує ґранти від „Россотруднічества“. Представники цього факультету наполегливо домагалися включення в збірку статтей португальських істориків про Голодомор в Україні проросійської позиції, яка заперечувала, що це був геноцид, і тільки втручання адвокатів Спілки українців у Португалії не дало їм цього зробити.

Звичайно, ми звернулися до українських виконавців, які були оголошені в реклямі концерту. Гурт „Роксоланія“ відмовився від участи у ньому. Інші мали вільний вибір. Артисти не знали до кінця всіх тонкощів „Русского міра“ і вважали, що своєю участю підтримують Україну. Але насправді, як це було вже неодноразово, спільний захід, спільні фото, благодійна мета дадуть пізніше „Россотруднічеству“ доводити, що війна Росії проти України насправді є місцевим громадянським конфліктом. Так віра в російську „доброту“ обертається для українців стражданнями і жертвами. Будьмо уважними!

Лісбон‚ Португалія

Коментарі закриті.