10 лютого, 2017

„Щедрик“ став темою вечора

Студентський хор „Пріма-віста“ Кіровоградського музичного училища.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 26 січня, у перший день Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української академічної музики „Клясик-проєкт“, що з 2003 року приводиться у місті в пам’ять земляка-композитора Юлія Мейтуса, відбулася моновистава „Екуменічний код України – вікова історія „Щедрика“. Нині у світі існує понад 200 музичних переспівів цього твору. Одним з них, очевидно, з авторськими вкрапленнями, розпочала вечір студентка Київського інституту музики ім. Райнгольда Ґлієра Анастасія Решетняк, виконавши композицію на бандурі.

Провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фолкльористики та етнології ім. Макима Рильського Академії Наук України Валентина Кузик присвятила „Щедрикові“ Миколи Леонтовича чимало своїх досліджень, тож її розповідь була багатогранною, з багатьма цікавими деталями.

М. Леонтович працював над цим твором шість років – з 1910 по 1916 рік, поступово відгранюючи і вдосконалюючи його. Можливо, цей процес тривав би ще не один рік, але Олександер Кошиць, рішуче забрав його у репертуар свого хору. Зазвучав „Щедрик“ і у багатьох країнах під час закордонного турне хору О. Кошиця у короткий час Української Народної Республіки.

Через 20 років після першого виконання американський композитор українського походження Пітер Вільховський адаптував „Щедрик“ до американського Різдвяного дійства і тепер весь світ знає його як „Carols of the Bells“. Та, на жаль, мало хто у світі знає, що це твір українського композитора, тим більше пам’ятає про справжні слова прадавнього походження.

М. Леонтовича у ніч на 23 січня 1921 року підступно вбив чекіст Опанас Грищенко. Про цю загадкову смерть було поширено багато брехні і лише на початку 1990-их років було оприлюднено звіт, де вказано ім’я вбивці.

У радянські часи в Україні дозволялося виконувати тільки чотири твори композитора. Правда, у тому числі й „Щедрик“. І лише у 2009 році видано повне зібрання музичних творів М. Леонтовича під редакцією В. Кузик.

„Щедрик“ М. Леонтовича виконав студентський хор „Пріма-віста“ Кіровоградського музичного училища під керівництвом Оксани Трушиної.

Коментарі закриті.