2 червня, 2016

Школу підтримав чемпіон американського футболу Майк Дитка

Учні школи із славним спортсменом Майком Диткою.

ЧИКАҐО. – Майк Дитка – колишній гравець Національної ліґи з американського футболу, телевізійний коментатор і тренер, 5 травня був розчулений співом школярів Української католицької школи св. о. Миколая. Про це він сказав у своєму слові під час благодійного обіду на підтримку катедральної школи у власному ресторані.

Шкільний хор під керівицтвом Ірини Дичій виконав перед гістьми кілька американських пісень та Шевченкову „Зацвіла в долині червона калина”.

Майк Дитка отримав від школи св. о. Миколая в подарунок булаву, як символ українського духу. (Фото: Генрі Фаярдо)

Майк Дитка отримав від школи св. о. Миколая в подарунок булаву, як символ українського духу. (Фото: Генрі Фаярдо)

Майк Дитка, він же Михайло Дичко, народжений в Карнеґі‚ Пенсильванія 18 жовтня 1939 року, є нащадком українців першої хвилі еміґрації. Батько працював на залізничній станції. Син любив спорт, грав у шкільних командах з баскетболу, бейсболу та футболу. Після закінчення школи його зарахували гравцем відомої команди „Чиказькі ведмеді“ (Chicago Bears), а вже наступного року газети писали про новачка, як найсильнішого гравця в обороні. Понад 11 років він грав в різних командах Національної футбольної ліґи США‚ а з 1982 року став одним з найуспішніших головних тренерів команди „Чиказькі ведмеді”.

Зустріч із знаменитим спортовцем не була випадковою. Катедральна школа св. о. Миколая шукає джерел фінансування. Упродовж багатьох років головними спонзорами школи є Фундація „Спадщина” 1-го Федерального щадничого банку „Певність”, Українсько-Американська Федеральна Кредитова Спілка „Самопоміч”, Фундація „Самопоміч”, фундація „The Big Shoulders Fund“, яка надає учням стипендії та спонзорує різні програми. Загальна економічна криза та зменшення потоку дітей кілька років тому поставили школу перед питанням закриття. Всього за три роки спільними зусиллями вдалося подолати труднощі та виробити модель нової школи, поставити її в ряд найкращих католицьких шкіл міста.

Перший крок порятунку зробив Лев Голубець, батько двох учнів, який звернувся до потенційних донорів, що ґарантували фінансове майбутнє школи. Першою допомогу подала парафія свв. Володимира і Ольги в Чикаґо та численні меценати.

Раду директорів очолила Ірка Ткачук, колишня випускниця школи. З підтримкою Владики Ричарда Семінака, громада отримала єпископські звернення. Активісти комітету випрацювали плян довгострокової діяльности катедральної школи св. о. Миколая, щоб підняти престиж та рівень освіти на новий рівень. Як результат, число учнів збільшилося від 90 до 159.

Шкільні реформи дали свої плоди. Учитель природознавства Меліса Талабар-Матвіїшин отримала американську нагороду для вчителів „Золоте яблуко” у номінації „Відмінник освіти”. Також у школі запроваджено унікальну іноваційну програму, згідно з якою працюють лише кілька шкіл міста. Випускники школи продовжують навчання в найкращих приватних та публічних школах. Нова директорка італійка Анна Сиріллі разом із заступницею Лізою Свитник та вчительським колективом за короткий час зуміли вивести навчальний процес на якісно новий рівень. Батьківський комітет, який очолює д-р Данило Бутенко, всіляко допомагає у виховному процесі.

Травень 2016 року увійде в історію школи вечерею благодійників у ресторані „Mike Ditka’s Restaurant“. Другий поверх ресторану заповнили гості, вчителі, учні. Сам господар радо вітав кожного, бажаючі мати автограф та фото із зіркою стояли в черзі. Мотря Мельник створила відеопроєкцію з інформативним матеріялом, представленим за столами гостей. Бажання бути спонзором вечора в номінації „Платиновий-10K”, виявили Фундація „Спадщина” 1-го Федерального щадничого банку „Певність” тa Фундація „Самопоміч” Української Американської Федеральної Кредитної Спілки „Самопоміч”. Ці українські інституції продовжують залишатися головними донорами школи. До них та інших меценатів, номінованих як „золоті”, „срібні” та „бронзові”, звернулися під час офіційної частини директор школи А. Сиріллі та І. Ткачук. Загалом було зібрано 80 тис. дол., як гідний почин до відзначення 80-ліття школи.

Серед „золотих” номінантів вечора – компанія „Assurance Agency“, Алан Голуб, д-р Павло і Леона Надзікевичі, що склали даток у пам’ять друга дитинства, колишнього випускника школи Ореста Хринівського, а також І. Ткачук.

„Срібні” номінанти – д-р Марко та Ірка Демуси, Ліда Девоншайр, д-р Андрій і Христина Ґорчинські, д-р Іван і Ліліана Куцани, д-р Андрій і Мотря Мельники.

„Бронзові” – Андрій і Віра Еліяшевські, д-р Володимир і д-р Уляна Маркови, д-р Юрій Мельник, Ліда Ткачук, Ореста Ткачук.

Гості були приємно вражені родинною атмосферою, подарованою родиною М. Дітки, його дружиною та сином. Кожен гість отримав на згадку листівку-подяку від одного з учнів школи, М. Дитці школа подарувала булаву, як символ непереможности українського духу, дружині Діяні – вишивану сорочку.

Коментарі закриті.