28 квітня, 2017

Шевченковий березень у Ню-Йорку

Від непам’ятних років українці Ню-Йорку кожного року величаво відзначали і невідмінно відзначають день народження національного будителя і пророка українського народу Тараса Шевченка. У далекому минулому 9 березня українці проводили академії у простoрих залях, при багаточисельній авдиторії, на яких виступали українські хори, солісти і солістки, декляматори і провідні промовці з доземним поклоном Тарасові, розповідали про його тернистий життєвий шлях, історію українського народу і бачення майбутнього.

Наукові установи Українська Вільна Академія Наук (УВАН) і Наукове Товариство ім. Шевченка (НТШ), кожна окремо, відзначали день Т. Шевченка науковими вечорами. Не пригадую, у котрому році з ініціятиви д-ра Ярослава Падоха було вирішено улаштовувати шевченківські святкування спільно, себто разом збиралися НТШ й УВАН, запросивши до участи новопосталу Катедру Українознавства при Гарварді. Спершу форумом був Український Інститут Америки. Згодом, коли НТШ придбав будинок, спільні шевченківські конференції відбувались у будинку НТШ.

Особливо пригадується одна з таких конференцій, що відбулась ще 1989 року за існування Радянського Союзу, але вже за ґорбачовської перебудови, напередодні постання української незалежної держави 1991 року. З ініціятиви голови НТШ д-ра Я. Падоха і за згодою УВАН й Катедри  українознавства при Гарварді запрошено до участи науковців з України. Пропозиція була прийнята. Учасниками з України були Іван Дзюба, Микола Жулинський й інші. Конференція відбулась у Ню-Йоркському університеті, у просторій залі правничого факультету, де було понад 500 місць. На жаль, багатьом бажаючим не вистачило місця.

Серед виступаючих з діяспори, крім інших, доповідав патріярх української філології і літератори професор Колюмбійського університету Юрій Шевельов. Конференція пройшла з великим успіхом, була й залишилась непроминальною історичною подією того часу.

Це був час коли велись завзяті „бої“, серед діяспори за те, чи зустрічатись чи не зустрічатись з діячами української культури з України. Конференція з участю гостей в з України була переломовою. Це вже історія.

Коментарі закриті.