23 листопада, 2016

„Човен хитається серед води…“

Нагадаємо нашим читачам обставини‚ за яких Україна опинилася стиснутою між двома небезпечними реальностями: з одного боку – люта ненависть Москви‚ яка не терпить української незалежности і безперервно створює приводи для її знищення‚ з другого – невдоволення народу владою‚ професійною бездарністю і людською непорядністю найвищого чиновництва‚ для котрого українська держава є лише засобом особистого збагачення. Суспільство‚ в якому соціяльна поляризація – поділ на надбагату меншість і надбідну більшість – подібна до прірви‚ врешті-решт втрачає рівновагу‚ збурюється‚ і коли завчасу не випустити пари з перегрітого котла‚ він вибухне.

Зайве й доводити‚ що масовими протестами в Україні негайно скористається Володимир Путін. Йому потрібний у Києві новий Майдан‚ він його активно провокує і наближає. І це справді та реальність‚ на яку українці не мають права заплющити очі.

Нібито ніхто й не заплющує. Особливо після того‚ як українські гакери проникли в електронну пошту путінського стратега Владислава Суркова і 24 жовтня оприлюднили підготовлений ним антиукраїнський плян під назвою „Шатун“. Це перелік диверсій‚ котрі від 15 листопада цього року до березня 2017 року повинні вкрай розхитати внутрішню ситуацію в Україні‚ зокрема розпалити нові вогнища сепаратизму‚ у висліді – домогтися позачергових виборів до Верхової Ради. Ближча мета – унеможливити запровадження безвізового режиму між Україною та Европейським Союзом.

Служба безпеки України підтвердила автентичність цих матеріялів. І справді‚ 15 листопада щось заворушилося. Під стіни парляменту прийшло декілька тисяч людей‚ обурених банкрутством банку „Михайлівський“. Ошукані вкладники – загалом їх щонайменше 15 тис. осіб‚ вимагали повернути їхні гроші або виплатити відсотки за депозитами. Обманутими виявилися і вкладники „Дельта-банку“‚ банків „Фінансова ініціятива“‚ „Фінанси та кредит“‚ „VAB-банку“. Загальна ж кількість вкладників‚ що втратили гроші‚ – 120 тис. громадян. Це дані з уст голови Національного банку Валерії Гонтарєвої. Тим часом Юлія Тимошенко говорить про 4 млн. українців‚ які втратили свої вклади.

Банківською кризою намагаються скористатися ті політичні сили‚ котрі у випадку позачергових парляментських виборів дістали б значнішу підтримку‚ ніж у 2014 році. Наприклад‚ „Опозиційний бльок“‚ як свідчить соціологія‚ може розраховувати на 25 відс. голосів‚ і це навіть без участи у виборах окупованої частини Донбасу. Не менше‚ якщо не більше‚ дістала б „Батьківщина“ Ю. Тимошенко. Тим часом „Бльокові Петра Порошенка“ прогнозують‚ і це в найкращому разі‚ лише 12-14 відс.

Напружена політична атмосфера зле вплинула на курс гривні: того дня‚ 15 листопада‚ за доляр на банківських торгах вже давали понад 26 гривень. Не дивно‚ що серед вимог протестувальників була й ця – негайно звільнити голову Нацбанку В. Гонтарєву. Народний депутат Сергій Тартута остеріг президента‚ що у випадку‚ як її не буде звільнено‚ суспільство зареаґує протестною бурею. „Порошенко вже дістав одну жовту картку. Не звільнить Гонтарєву – дістане другу. Даремно він гадає‚ що маніпуляціями і силовиками можна щось змінити. Не можна. Силовики можуть захистити кордони‚ зменшити криміногенність‚ але поліпшити ситуацію в економіці‚ в соціяльному і політичному житті не можуть“‚ – вважає С. Тартута.

Того самого дня‚ 15 листопада‚ неспокій панував у Верховній Раді. Народний депутат від фракції Радикальної партії Юрій Шухевич мав намір виступити з трибуни за імпічмент Президента П. Порошенка. Довідавшись про це‚ голова фракції Олег Ляшко не дав йому права виступити від фракції‚ й тоді Ю. Тимошенко віддала Ю. Шухевичеві свої власні дві хвилини. Щоправда‚ радикали зупинили Ю. Шухевича на півдорозі до трибуни‚ після чого О. Ляшко назвав Ю. Тимошенко „московською зозулею“ і запропонував президентові позбавити її українського громадянства.

При всьому тому‚ що Верховна Рада вартує переобрання‚ оскільки у притомних людей вже язик не повертається назвати депутатів „народними обранцями“‚ вибори тепер принесли б більше шкоди‚ ніж користи. Річ у тім‚ що спочатку слід змінити виборчий закон і відмовитися від мажоритарної складової‚ котра дозволяє начиняти парлямент післанцями від олігархів.

В найближі тижні і місяці треба очікувати нових і все масовіших протестів. Революції в Україні загоряються пізньої осені і взимку‚ коли люди можуть відірватися від робіт на полях і садибах. Дуже хотілося б не повірити веб-сторінці „Кореспондент“‚ котра повідомила‚ що влада готується до силових придушень можливих бунтів. Дуже багато людей в Україні певні‚ що Служба безпеки невипадково саме тепер викрила сурковський плян „Шатун“ – щоб захистити київську владу‚ затаврувавши протестні акції.

„Після здійсненого СБУ „викриття“ кожен має пам’ятати: якщо ти пенсіонер і шокований платіжкою за комунальні послуги; якщо ти військовий і не віриш‚ що служиш в „новій і всім забезпеченій армії“; якщо ти студент і замість дати тобі стипендію від тебе вимагають хабара; якщо ти медик‚ для якого нема лікарні; якщо ти шахтар‚ якому не плятять платні по пів року – не будь невдоволеним‚ не будь невдячний владі й особисто президентові. Бо якщо ти невдоволений і невдячний‚ якщо‚ тим більше‚ ти вирішив вийти на вуличну акцію протесту – ти російський шпигун‚ московський аґент‚ учасник пляну „Шатун“. Покайся! Досить розгойдувати яхту! Ніколи не протестуй!“‚ – з гнівом і болем пише народний депутат‚ колишній бойовий командир полку „Азов“ Андрій Білецький.

І все ж ситуація в Україні така‚ що третього Майдану країна може не витримати. Надто багато в людей зброї на руках. То що ж робити?

Відомий український філософ і громадський діяч Сергій Дацюк пропонує „простий підхід“:

„Коли сьогодні по всіх засобах масової інформації правлячий прошарок кричить – не розгойдуйте човен‚ бо щурів у ньому нудить‚ потрібно застосувати дуже простий підхід: човен гойдати щонайменше‚ але щурів з нього викинути за борт“.

На жаль‚ цей підхід лише здається простим.

Коментарі закриті.