5 лютого, 2016

Чи Дивізія „Галичина“ була першою?

В Україні виходить журнал „Гарт нації“, який є продовженням журналу „Вісті комбатанта“, заснованого об’єданими колишніми українськими вояками США і Канади.

В ч. 2 за 2015 рік журнал помістив статтю Михайла Мулика „Як це було. Патріотичний подвиг „Галичан“. Автор статті пише: „У воєнному лихолітті 1940-их років створювалася перша українська військова частина – Дивізія „Галичина“. Спроби сформувати українські дивізії були і раніше‚ і пізніше. Німці заявили про намір створити дивізію „Суми“ з полонених солдатів, але спроба була невдала. Ідея створення української частини мала підтримку в народному середовищі, особливо серед української інтеліґенції західньої України. Про це може свідчити, скажімо, те, що з самого початку до Дивізії „Галичина“ зголосилися 82 тис. добровольців, хоча для комплектування дивізії потрібно було тільки 15 тис. вояків“.

В „Енциклопедії України“‚ яку ангійською мовою підготувало Наукове Товариство ім. Шевченка під редакцією Володимира Кубійовича‚ подається, що першою була „Сумська дивізія“ – понад 10 тис. полонених вояків Червоної армії. Вишкіл відбувся в місті Ромни на Полтавщині в 1941-1942 роках. Сумська дивізія була допоміжньою частиною 6-ої німецької армії й‚ власне‚ вона зупинила наступ Червоної армії під Харковом. Також Сумська дивізія воювала разом з німцями під Сталінґрадом й була полонена. Більшість вояків була розстріляна‚ лише близько 600 вояків вирвалися з того бою живими.

Цікаво‚ чи хтось знає щось більше про першу українську Сумську дивізію, створену німцями під час Другої світової війни, коли багато українців мали надію, що Німеччина допоможе Україні стати незалежною державою?

Коментарі закриті.