8 грудня, 2016

Число політв’язнів в Росії зростає

Список українських політв’язнів у Російській Федерації та в Криму налічує 45 осіб. За рік кількість політв’язнів в Росії подвоїлася. Правозахисники опублікували два списки політв’язнів: список людей, позбавлених волі, бо вони мали відмінне від православ’я віросповідання, і список всіх інших політв’язнів. До першого списку потрапили кримські татари. До другого внесені інші громадяни України, які утримуються або засуджені в Росії. У „Меморіялі“ уточнили, що політв’язнями вони вважають людей, які відбувають покарання, пов’язане з позбавленням волі, а також тих, до кого застосовано утримання під вартою або домашній арешт.

Українські дипломати на переговорах з російськими колеґами не раз вимагали звільнити усіх безпідставно утримуванимих громадян України. Ще 26 червня 2015 року у Москві відбулася зустріч керівників консульських служб України та Росії, де українська сторона висунула вимогу невідкладно забезпечити консулові України зустріч з безпідставно утримуваними на території Росіії громадянами України Миколою Карпюком, Станіславом Клихом, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим. 7 липня 2015 року Загальний комітет з демократії, прав людини і гуманітарних питань Парляментської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Европі під час свого засідання в Гельсінкі схвалив резолюцію „Викрадені і незаконно ув’язнені в Російській Федерації українські громадяни“‚ у якій засудив викрадення українських громадян з території України, їхнє незаконне переміщення через українсько-російський державний кордон і подальше затримання.

Світовий Конґрес Українців продовжує закликати до негайного звільнення українських громадян, котрі незаконно ув’язнені в Російській Федерації.

10 листопада цього року перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила‚ що вважає затримання усе нових „диверсантів“ в Криму частиною політики Росії з захоплення нових заручників. „Заручники – це той інструментарій, яким вони пізніше шантажують Україну‚ тому що Україна бореться за своїх громадян“, – заявила вона і нагадала про затримання українського журналіста Романа Сущенка та оголошення диверсантами українських громадян Євгена Панова‚ Олексія Бессарабова‚ Дмитра Штиблікова‚ Володимира Дудка та інших.

Проте справа українців‚ ув’язнених в Росії‚ з часом втрачає для спільноти сенс новини. Ми ніби звикаємо до того‚ що когось з України викрали або підступно заарештували в Росії‚ до того‚ що правозахисні організації та уряди вимагають справедливости. Але вже поменшали акції протесту закордонних українців‚ немає пікетувань російських дипломатичних представництв. А марно‚ бо треба уявити собі долі і страждання людей‚ яких кинули за ґрати‚ тортурують‚ залякують і врешті засуджують до тривалого позбавлення волі. Людське життя загалом нетривале і співчуття до тих‚ хто втрачає роки і страждає від ворожої сваволі‚ повинно стати спільною справою і покликати до протесту. Україну треба захищати і в долі окремих її громадян.

Коментарі закриті.