1 грудня, 2016

Черкаські аґрарії були гостями Ізраїля

Учасники семінару в колективному господарстві „Дан“. (Фото: Алекс Сильницький)

ТЕЛЬ-АВІВ. – Асоціяція сприяння розвитку і співпраці „Ізраїль-Україна і країни СНД“ Ізраїля приймала 6-13 листопада делеґацію аґраріїв з Черкаської области. 15 керівників та фахівців в області рослинництва, молочного тваринництва, садівництва та риборозведення ознайомилися з досягненнями і передовим досвідом Ізраїля. Відповідно до програми ділового туру, організованого Асоціяцією, для учасників заходу було проведено науково-практичний семінар, в якому керівники і фахівці провідних ізраїльських компаній поділилися своїми знаннями і досвідом роботи з українськими колеґами.

У семінарі також взяли участь представники Інституту експорту Ізраїля і керівники торгово-економічної місії Посольства України в Ізраїлі. Аґрарії відвідали колективне господарство „Дан“, в якому ознайомилися з розведенням форелі і осетрів. 10 років тому тут почали вирощувати осетрів і добувати з них ікру. Запліднену ікру осетрів спочатку привозили з Каспійського моря, а тепер навчилися і самі запліднювати рибу. З них виростили великих осетрів і, використовуючи сучасні методи іхтіології та розведення риб, створили такий обсяг, що Ізраїль став експортером осетрової ікри, яку називають „Галілейська ікра“.

Черкаські аґрарії відвідали кілька тваринницьких підприємств, де вирощують корів і переробляють одержану продукцію. Про досягнення Ізраїля в галузі молочного тваринництва, рослинництва, крапельного зрошення, садівництва і інтенсивного риборозведення розповів президент Асоціяції Леон Табаков.

Зокрема він зазначив: „Україні з кліматичними умовами для ведення сільського господарства пощастило набагато більше, ніж Ізраїлеві. Однак, слід визнати, що аґрарна галузь в Україні все ще залишається низько рентабельною. Завдяки науці і передовим технологіям ізраїльські фармери зуміли не тільки забезпечити власну країну продукцією, а й налагодити великий експорт в Европу і США“.

За словами заступника голови Черкаської обласної адміністрації Ярослава Березаня, аґрарні досягнення Черкащини – вагомі, але зараз є потреба в розвитку переробної галузі та підвищенні ефективности ведення сільського господарства за рахунок нових технологій в усіх галузях. І для українських аґраріїв, які бажають співпрацювати і набувати передовий ізраїльський досвід, Асоціяція проводить спеціяльне анкетування з метою виявлення цікавих тем. В ході семінару відбулася робоча дискусія.

Начальник Черкаського управління аґропромислового розвитку Ігор Колодка переконаний, що подібні зустрічі сприятимуть запровадженню досвіду ізраїльтян в господарствах Черкащини.

Коментарі закриті.