16 січня, 2016

Чарівний світ Оксани Ізбянської

Оксана Ізбянська на вечорі в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі. (Фото: Левко Хмельковський)

На благодійному показі моди киянки Оксани Полонець в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі 6 грудня 2015 року мені надали місце поруч з вродливою українкою, яка виявилася Оксаною Ізбянською, родом з Тернополя. На докладну розмову не було часу і вдалося лише з’ясувати, що вона живе в Ню-Йорку п’ять років разом з мамою, малює, бере активну участь в українському і американському мистецькому житті.

Мисткиня дала мені свою картку з адресою, на звороті якої був розміщений її твір, досить модерний, але такий, що в ньому була якась душа, якийсь зміст. Незвичайний. Вгадувалася акрилові фарба – теж з недавньою історією, з 1950-их років. Це заохотило мне пошукати в інтернеті інші твори молодої мисткині.

Далі я наведу рядки, які зустрів про неї на сторінках інтернету.

Оксана Ізбянська. „Голуба лагуна“.

Оксана Ізбянська. „Голуба лагуна“.

„UA Modna”: „Де б ми не були, ми продовжуємо любити, творити і надихати. Саме так можна описати виставку картин молодої та талaновитої художниці Оксани Ізбянської. У спілці з благодійною огранізацією „Разом” вона організувала виставку свого мистецтва, щоб зібрати гроші для придбання високоякісного обладнання, яке допомогло б зберегти життя воїнам на сході України. Кредо Оксани – бути активною і творити. Саме те, що передають її картини, у яких можна прочитати внутрішній світ художниці. Багато друзів та знайомих прийшли підтримати Оксану. Один з них – Андрій Стасів, який допоміг врятувати життя людям під час пожежі, що сталася після вибуху газу в українській околиці у Мангетені 26 березня 2015 року. Такі люди дають впевненість і надію на те, що коли ти у біді, то завжди знайдеться перехожий, який кинеться у вогонь чи воду, щоб врятувати твоє життя. Особливо приємно для Оксани було бачити її професора з коледжу Стівена Голда, який давно помітив її талант і заохочував до малювання, та Марiю Самсон, з якою Оксана колись працювала – вона була у захваті від робіт молодої художниці“.

А це – розповідь Світлани Гривас з Тернополя:

Оксана Ізбянська. „Нескінченне місто“.

Оксана Ізбянська. „Нескінченне місто“.

„На авкціоні у Тернополі продали 38 картин. Наторгували 3,250 грн. для вихованців дитячих будинків під час благодійного авкціону 6 травня 2010 року. Продаж дитячих картин влаштувала міжнародна організація „Айсек”. „До авкціону готувалися 18 вихованців чотирьох дитячих будинків, – розповіла представник „Айсек” у Тернополі та керівник проєкту Оксана Ізбянська. – Наймолодшим мистцям всього шість років. А допомагали їм у цьому художники Оксана Гриненко, Оксана Баранюк, Марія Шеліхевич і Валентина Шамрай. На авкціоні також були і картини самих художників. Їх намалювали спеціяльно для цього продажу. Найбільше ми виручили за картину „Сон кота” – 600 грн. А зображені на ній три котики, які дивляться на рибку. Просто, але дуже щиро і гарно”.

Лише дві згадки про О. Ізбянську, за якими постає дуже діяльна особа – мисткиня, благодійниця. Але найкраще відкриють її духовний світ вміщені на цій сторінці твори.

Напишіть відгук