10 листопада, 2016

Ці вже не бідні

Виступаючи 25 жовтня на засіданні Національної ради реформ‚ Петро Порошенко запевнив‚ що відтепер пріоритетом всієї внутрішньої політики української держави буде боротьба з бідністю. Хто б сумнівався! Електронні грошово-майнові деклярації державних службовців усіх рівнів за 2015 рік переконливо свідчать‚ що визначене президентом завдання успішно виконується: всі міністри‚ починаючи від прем’єра‚ всі депутати‚ всі без винятку урядовці вже раз і назавжди подолали бідність.

Не вірите‚ що таке може бути в Україні – країні‚ котра‚ замість розвивати власну економіку‚ вижебрує гроші від Заходу? То читайте нижче вміщену конкретику.

Отже‚ Прем’єр-міністер Володимир Гройсман‚ окрім скромних 77 тис. грн. платні‚ задеклярував п’ять земельних ділянок‚ два будинки‚ три крамниці‚ чотири квартири у Вінниці і чотири квартири у Києві‚ авто „Range Rover“ вартістю 1.5 млн. грн.‚ 12 дорогих годинників і дві пари застібок до сорочки‚ інкрустованих дорогоцінним камінням. І це вже сяк-так дозволяє ствердити‚ що прем’єр вже не належить до найбідніших українців. Сяк-так – бо до найбагатших йому ще далеко.

Наприклад‚ народний депутат з фракції „Воля Народу“ Олесь Довгий – політик‚ як то кажуть‚ „молодий‚ та ранній“‚ задеклярував 95 картин художників ХІХ ст.‚ 10 статуй‚ 11 наручних годинників‚ 1.5 млн. дол.‚ 35 тис. англійських фунтів‚ 100 тис. евро і 1.7 млн. грн. – і все це готівка. Крім цього‚ він є власником кільканадцяти різних підприємств.

Статки за 2015 рік міністра енерґетики і вугільної промисловости Ігоря Насалика: 89 тис. дол.‚ 240 тис. евро і 4.7 млн. грн. все – готівка. Також має квартиру в Києві площею 287 квадратних метрів‚ житловий будинок площею 561 квадратний метр‚ три земельні ділянки на Київщині і одну – на Івано-Франківщині. Володіє‚ бідний‚ лише автом „Mercedes-Benz S500L“. Щоправда‚ дружина його часом виручає‚ бо в неї є аж три – „Mazda Tupe“, „Toyota Land Cruiser Prado“ і „Volkswagen“.

Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков у свою деклярацію записав два комплекти італійських меблів для своєї робочої кімнати‚ два комплекти італійських меблів для спальні‚ комплекти для вітальні‚ біблотеки і кухні‚ велику колекцію картин‚ годинників‚ старовиних книг і стародруків та дорогих вин.

Міністер оборони Степан Полторак задеклярував 1 млн. 150 тис. грн. і 42 тис. дол. готівки. Квартира в Києві‚ будинок під Києвом і земельна ділянка зареєстровані на дружину міністра.

Міністер юстиції Павло Петренко володіє двома дорогими мешканнями у Києві‚ майже тригектарною земельною ділянкою в Обухівському районі‚ трьома дорогими автами і рахунком у банку на понад 1 млн. дол.

З деклярації члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони В’ячеслава Константинівського: 14.7 млн. дол. – готівкою‚ 500 тис. евро – готівкою‚ 6 млн. грн. – готівкою‚ шість золотих годинників‚ п’ять земельних ділянок під Києвом‚ п’ять ґаражів у Києві‚ три дорогі авта.

Депутат Верховної Ради Сергій Тарута задеклярував 4.8 млн. дол. і 560 тис. евро‚ все – готівкою‚ колекцію з 198 картин‚ в якій є дорогоцінні твори Карла Брюлова‚ Івана Айвазовського‚ Марка Шаґала та інших знаменитих майстрів пензля. Також 20 предметів японського антикваріяту‚ 28 старовинних ікон‚ 16 дорогих годинників‚ шість квартир‚ будинок‚ земельну ділянку площею майже 8‚000 квадратних метрів.

Депутат з фракції „Опозиційний бльок“ Нестор Шуфрич володіє‚ згідно з його деклярацією‚ 25 млн. грн.‚ 4 млн. 230 тис. дол.‚ і 3 млн. 750 тис. евро – все в готівці‚ 71 старовинною книгою‚ 51 іконою‚ колекцією старовинної порцеляни з 121 предмету‚ 17 дорогими годинниками‚ колекцією вогнепальної зброї з 568 одиниць‚ колекцією бронзової антикварної скульптури. Чотирма будинки‚ шістьма великими земельними ділянками.

Позафракційний народний депутат Євген Мураєв задеклярував готівку: 18 млн. грн.‚ 2 млн. дол. і 1 млн. евро‚ а також 877 одиниць техніки (телекомунікаційний комплекс) вартістю 24 млн. грн.

Звісно ж‚ що бідним аж ніяк не може бути Міністер фінансів‚ хоч Олександер Данилюк у готівці тримає лише 155 тис. дол. Зате на його рахунку в „Укрсоцбанкові“ – 1 млн. 243 тис. дол. і 3 млн. 226 тис. грн.

Голова фіскальної служби Роман Насірів готівкою тримає понад 1 млн. дол.‚ 459 тис. евро і 4 млн. 350 тис. грн.

Народні депутати від фракції „Бльок Петра Порошенка“ брати Богдан та Ярослав Дубневичі задеклярували понад 700 млн. грн. готівки‚ майже 20 млн. дол. і 5 млн. евро на двох.

Депутат від „БПП“ Руслан Демчак вказав ще більшу суму своєї готівки – 133 млн. грн.‚ а також орендований будинок у Великобританії.

Заступник голови цієї фракції Ігор Кононенко прозвітував про сім змельних ділянок‚ шість житлових будинків і мешкання в Києві на 236 квадратних метрів.

Щодо голови фракції „БПП“ Ігоря Гринева‚ то він геть образився на нечемний жарт журналістів: мовляв‚ ви ж лише віднедавна очолюєте фракцію‚ то як вам вдалося так швидко розбагатіти?. „Я в парлямент перший раз прийшов 25 років тому і з того часу бережу своє чесне ім’я“‚ – сказав депутат. Ну‚ а вже разом з чесним ім’ям не завадить трохи грубшої матерії: будинок на майже 600 квадратнх метів у Таценках під Києвом‚ власне озеро‚ власний ліс‚ чотири земельні ділянку загальною площею 10,390 квадратних метрів‚ колекція старовинних ікон‚ колекція картин Івана Труша‚ Олекси Новаківського‚ Михайла Бойчука‚ Олександра Архипенка‚ острозька „Біблія“ 1581 року та львівський „Апостол“ 1574 року.

Нарешті‚ дуже цікаво‚ як виглядає деклярація Президента П. Порошенка? Нічого нового: він задеклярував права власности у понад 100 компаній в Україні‚ Росії‚ Польщі‚ Еспанії‚ на Кіпрі‚ в Угорщині‚ Литві‚ Китаї‚ Британських Вірджинських островах та в Нідерляндах. На банківських рахунках тримає всього-навсього 26 млн. 324 тис. дол. Володіє будинком і трьома земельними ділянками в Києві‚ трьома ділянками – в Козині‚ кількома квартирами‚ базою відпочинку „Лебідь“ на Одещині. Крім цього‚ П. Порошенко позичив третім особам 3 млн. дол. і понад більйон грн. Працює в поті чола. Днями цю його працю похвалив Президент Росії Володимир Путін: мовляв‚ Президент Петро Порошенко заслуговує великої поваги за свої інвестиції в російську економіку. Певна річ‚ президентська посада якоюсь мірою відволікає його від ефективнішого заробляння грошей‚ тому на сьогоднішній день П. Порошенко – не найбагатша людина в Україні: у списку „Топ-100 найбагатших українців 2016 року“ він займає тільки четверте місце – після Ріната Ахметова‚ Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.

Не подаємо більше прізвищ і змісту деклярацій‚ хоч цією шокуючою інформацією можна було б заповнити всі сторінки нашої „Свободи“. Закордонна преса рясніє заголовками‚ в яких подив поєднується зі зневагою: як таке може діятися в країні‚ де понад 4 млн. працюючих людей не одержують за місяць навіть 1‚500 грн? Де є майже 12 млн. емеритів‚ місячна пенсія яких становить 1‚400 грн.‚ тобто приблизно 55 дол.? Де для 38 відс. українців родинного бюджету ледве вистачає на прохарчування‚ а вже на одежу і взуття треба позичати? Де майже 40 відс. працездатного населення готове еміґрувати з України‚ бо державно-олігархічна система не дає їм можливости вирватися з бідности?

Багато оглядачів звертають особливу увагу на нелеґально придбані чиновниками великі земельні ділянки – це за умови‚ коли нібито земля офіційно не продається. „А коли відкриється земельний ринок‚ то виявиться‚ що земля в Україні вже давно має власників‚ і нема вже чого продавати“‚ – пише політичний оглядач Сергій Руденко.

Що ж далі? Якою буде реакція громадянського суспільства на цю викличну‚ безсоромну розкіш‚ котра колись приснитися не могла королям і графам? Що думають про це нормальні люди? Що думають батьки й матері загиблих за Україну на Донбасі?

Чи отямляться усі ці захланні владоможці‚ великі й малі‚ без наступного Майдану? Швидше за все‚ як передбачає відомий кримсько-тарарський журналіст Айдер Муждабаєв‚ – ні‚ не отямляться‚ „почнуть по-хамськи пояснювати українцям‚ які ті заздрісники‚ бо зазирають‚ бач‚ в чужі кишені… Почнуть називати українців „совками“‚ комуністами‚ чим‚ у висліді‚ подвоять чи й потроять народну ненависть… Романтичний період після Майдану закінчився. Відниині українське суспільство‚ – а сила його відома! – буде вести себе з ними по-дорослому…“.

Буде новий Майдан чи не буде‚ але щось мусить статися‚ бо не може це огидне плебейське грошолюбство взяти в Україні верх над почуттям справедливости і здоровим глуздом.

Коментарі закриті.