30 листопада, 2016

Церкву в Савт-Рівер заснували 100 років тому

На святі співали гості з Української євангельської церкви.

САВТ-РІВЕР‚ Ню-Джерзі. – 20 листопада численні гості відзначити 100-річчя Першої руської баптистської церкви. У 1916 році нову церкву не могли назвати інакше, бо приїздили сюди на заробітки українці, яких тоді звали русинами (Нинішній Український Народний Союз теж до Першої світової війни був Руським). Заснував церкву, як зазначено в її історії, колишній старшина царської армії Борис Політика. На мою думку, він походить з того польського шляхетного роду Полетиків, які стали відомі ще з початків ХІХ ст. Андрій Полетика був чернігівським намісником, Петро Полетика був дипломатом, інші – вчені, лікарі, економісти. До США Б. Політика прибув 1903 року.

Першими членами нової церкви стали Юлія Бабич, Анна Видруг, Вікентій Драган, Емілія Дуб і Федір Карновський – прізвища далеко не російські. Тривалий час назва була – Євангельська баптистська церква.

Свято розпочалося з молитовного зібрання, на якому промовляли Олександер Шимко і Сергій Суслаєв, привітали громаду гості з інших церков в Ню-Джерзі – Григорій Болтнєв з Юніону (він приніс лист Б. Політики, датований саме 20 листопада 1923 року), Роман Фабіян з Менвілу, Алекс Поплавський з Савт-Ріверу, як також Валерій Шликов з Ню-Йорку, Стів Стохлер з Фріголду, та Віталій Ючковський з Філядельфії.

Президент Русько-українського союзу евангельських християн-баптистів Джордж Харлов вручив пасторові Віктору Разумову чек на 5,000 дол., призначених для розвитку церкви.

На свято прийшов молодіжний хор з сусідньої Української євангельської церкви (дириґент Лариса Мосницька, соліст Іван Мосницький). Співали діти і молодь церкви-ювіляра, дует Надії Савко і Марії Лешко, сольо Валентина Шафар, вірші читала Віра Шепетунко, а Валентина Халезова прочитала власну поезію, написану до свята.

З хвилюючим спогадами виступив Сергій Дус, особисто причетний до виїзду багатьох віруючих з СРСР, де їх переслідувала більшовицька влада.

Білі троянди подарували ветеранам громади Гелен Пліш і Тані Гучи, а також дружині пастора Марії, яка народила йому дев’ять дітей і допомагає в утриманні церкви.

Заключну молитву виголосив закарпатець Юрій Балог, після чого почався святковий обід.

Коментарі закриті.