3 березня, 2017

Фільм „Гіркі жнива“ побачить увесь світ

Макс Айронс в ролі Юрія та Саманта Баркс в ролі Наталки у фільмі „Гiркі жнива“. (Фото: Марк Тіліе)

КИЇВ. – Урочиста прем’єра фільму „Гіркі жнива“ про Голодомор в Україні відбулася 22 лютого в Києві. 23 лютого стрічка вийшла в широкий прокат в Україні. Історію кохання, що розгортається у часи Голодомору 1932-1933 років, покажуть у 45 країнах світу. Творці запевняють: зробили усе можливе, щоб про Голодомор дізналося якомога більше людей поза межами України.

До Києва з Канади приїхали продюсер фільму Ян Ігнатович та режисер Джордж Менделюк, а також виконавчий продюсер Деніс Девідсон (США) та виконавиця головної жіночої ролі Саманта Баркс (Великобританія).

Афіша англомовної версії фільму „Гiркі жнива“.

Афіша англомовної версії фільму „Гiркі жнива“.

У фільмі грають відомі актори – С. Баркс (Наталка), Макс Айронс (Юрій), Теренс Стемп, Тамер Гассан, Бері Пепер, українці Остап Ступка та Олександр Печериця.

Журналістів на допрем’єрному перегляді вразила зворушлива гра виконавця ролі хлопчика Любка – Джека Ґоллінгтона.

У Росії показів покищо не плянують. Виконавчий продюсер Д. Девідсон пояснив, що жоден із російських розподілювачів наразі не висловив зацікавлености.

Жнива і купальська ніч, весілля і похорони, вишиванки, сивуха і паляниці – і все це на тлі млинів музею народної архітектури в Пирогові. Такою Україну побачить західний глядач на початку фільму. Коли разом із пострілами більшовиків прогримлять „колгоспи“ і „продрозкладка“, сповнена життя картина втратить барви, щоб авдиторія ненадовго поринула в атмосферу Голодомору 1932-1933 років. Сюжет картини зосереджений довкола перипетій у людських долях, а сцени розстрілів, перестрілок, втеч і переслідувань не дають глядачеві відволіктися ні на секунду.

На прес-конференції у Києві Я. Ігнатович зазначив: формат обрали такий, щоб західній авдиторії було цікаво. Головний герой Юрій у виконанні М. Айронса виростає упродовж фільму із парубка-художника на воїна і борця за свободу, а його дружина Наталка (С. Баркс) очолює під час Голодомору „жіночий бунт“. За словами режисера, таким чином показали, що в українській культурі жінки виступають як неймовірно потужна природна сила.

„Я дуже відрізняюся від такої героїні, як Наталка, – сказала С. Баркс на прес-конференції в Києві. – Я навчаюсь чогось від кожного героя, якого я граю. Особливо від Наталки – вона неймовірно хоробра. Вона однозначно надихає мене, і я би хотіла думати, що у подібній ситуації в мене була би хоча би одна десята її відваги. Я вважаю, що вона надзвичайно сильна жінка“.

Для фільму акторка вивчила фраґмент народної пісні „Місяць на небі“ – сцену із нею зіграла з першого дубля. Саме цю пісню співала матір Дж. Менделюка. Разом із сестрою вона тікала від Голодомору з Харкова до Львова. У „Гірких жнивах“ герої вирушають до Львова з села поблизу Сміли, на Черкащині.

С. Баркс зазначила: раніше про Україну знала зовсім трохи, а про Голодомор дізналася зі сценарія. Творці фільму наголошують: за межами України інформації про Голодомор майже немає.

За сюжетом, до Юрія прибився хлопчик-сирота Любко. Коли Юрій після розлуки зустрічає Наталку, дізнається, що вона втратила їхню спільну дитину. За сценарієм, Любко у цей момент іде геть. Однак на знімальному майданчику юний актор повернувся – таким чином у героїв стрічки з’явився названий син.

За словами Д. Девідсона, після пробних показів у США та Великобританії глядачі запитували: „Чому ми досі про це не знали? Світ має про це знати – чому нам досі ніхто цього не показав?“.

Український історик Людмила Гриневич, яка дораджувала творцям фільму, додала: українцям у цьому фільмі повернули право мати власну ідентичність і національні настрої.

Я. Ігнатович сказав‚ що вже є численні домовленості про спеціяльні покази стрічки, а також на телебаченні в різних країнах з метою охопити якомога ширшу авдиторію.

Відгук голови Українського інституту національної пам’яті, історика Володимира В’ятровича про фільм „Гіркі жнива”: „22 лютого був на прем’єрі фільму „Гіркі жнива”. Як історику, добре обізнаному в темі, відразу важко було зформулювати однозначне ставлення до побаченого. Трохи згодом зрозумів – цей фільм, як комікс. Ті, хто шукатимуть психологічної глибини чи ретельного викладу історичного матеріялу, будуть розчаровані. Але кіно дає яскраву динамічну картинку, здатну зацікавити з темою Голодомору необізнаного глядача“.

„Для світу, який нічого не знає події 1930-их років в Україні – це початок знайомства з нашим минулим, можливість бодай трохи пояснити значення страшного і незрозумілого слова Holodomor“, додав історик.

Валерія Годос, Саманта Баркс та Люсі Бравн в „Гірких жнивах“. (Фото з дозволу Roadside Attractions)

Валерія Годос, Саманта Баркс та Люсі Бравн в „Гірких жнивах“. (Фото з дозволу Roadside Attractions)

 

Коментарі закриті.