5 лютого, 2016

Феномен Михайла Саакашвілі

У ІХ ст. варязькі ватажки Аскольд і Дир поплили униз Дніпром і затримались у Києві. Плянували їхати у Царгород, але, побачивши Київ, вирішили осісти в ньому та спитали киян, чи приймуть. Кияни сказали: „Будьте нашими князями”.

Михайло Саакашвілі, колишній президент Грузії, приїхав в Україну та забажав там осісти. Спитав президента України, чи прийме він його. Президент сказав: „Будь моїм представником в Одеській області”. Чи спрацює урядування М. Саакашвілі для Одеси і для України? Як кажуть в Україні, поживемо – побачимо.

Можна висловити признання президентові за те, що він вишукує способи, щоб у дуже важких і нестійких обставинах забезпечити розвиток держави.

Якщо призначення М. Саакашвілі мало бути короткотерміновим, то, мабуть, це не тільки допустиме, але й можна уважати ініціятивним та розумним з боку президента. М. Саакашвілі користується високою популярністю в Україні, далеко вищою, ніж сам президент чи прем’єр-міністер. Ось у цьому проявляються далекосяжні пляни Петра Порошенка і М. Саакашвілі. Популярність М. Саакашвілі не страшна для президента, бо М. Саакашвілі мусить прожити в Україні 10 років, щоб кандидувати на президента. За цей час П. Порошенко може спокійно відбути свої два терміни. Одначе для того, щоб зайняти місце прем’єр-міністра, не треба цього терміну проживання. Отже, М. Саакашвілі, напевне, не був влаштований президентом тільки для Одеси. М. Саакашвілі потрібний в Україні, щоб допомогти П. Порошенкові повалити сьогоднішнього прем’єра та перебрати повну владу.

За таких обставин для народу краще мати дві корумповані сторони політичного спектру, ніж дозволити, щоб усі важливі пости перебували в одних руках. Правда, обидві сторони керуються не добром народу, а нагодою для власної користі. М. Саакашвілі – це приятель президента ще з студентських часів. Сьогодні тим більше виявляється, чому президент його спровадив та зробив українцем.

В Україні чесну людину в урядових колах доводиться шукати з свічкою. Тому за кожним кроком президента, прем’єра, міністра чи депутата треба стежити. А М. Саакашвілі тим більше підозрілий, бо він фактично обраний однією особою і то, видається, тільки для закріплення та вигоди президента та його грузинського приятеля. Навіть багата Україна не в силі тримати при кориті ще одного чужого князя. Досить, що свої її обкрадають.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.