6 січня, 2017

У Швеції відбувся другий український кінофестиваль

Учасники кінофестивалю (зліва): режисер фільму „Гніздо горлиці“ Тарас Ткаченко, директор Українського інституту в Швеції Наталія Пасічник, виконавиця головної ролі у фільмі Рима Зюбіна.

СТОКГОЛЬМ. – 24-27 листопада 2016 року уже вдруге відбувся фестиваль українського кіно, організований Українським інститутом у Швеції‚ започаткованим у 2014 році з ініціятиви відомої українсько-шведської піяністки Наталії Пасічник. Серед резонансних заходів‚ організованих Українським інститутом‚ були фестиваль українського кіно минулого року, серія концертів української клясичної музики, презентація першої книги про історію України, яку написав письменник Пітер Йонсон, участь в книжковому ярмарку в Ґьотеборґу.

Український інститут у Швеції – перша українська культурна ініціятива в світі, яка отримала підтримку EUNIC та увійшла в Европейську спілку національних культурних інститутів в Стокгольмі на засадах наглядового членства, що надає права представляти українську культуру разом із передовими культурними інститутами всіх европейських країн.

Фестиваль українського кіно відбувся в кінотеатрі „Saga“. На відкритті кінофестивалю представили фільм „Гніздо горлиці“. На презентацію завітали режисер Тарас Ткаченко і виконавиця головної ролі Рима Зюбіна, які спілкувалися з шведською публікою.

„Також ми вирішили показати на кінофестивалі український фільм „Пісня пісень“ Єви Нейман, для того, щоб зосередити увагу на ролі єврейської громади в житті України. На фестивалі був день, присвячений дітям. Ми їм показали музичне дійство „Трубач“, – розповіла Н. Пасічник.

Закриття українського кінофестивалю ознаменувалося біографічним історико-драматичним фільмом режисера Сергія Мокрицького про українську жінку-снайпера „Незламна“‚ щоб показати шведам ролю України у Другій світовій війні.

„Сподіваємося, що Міністерство культури України і Міністерство закордонних справ, з якими ми минулого року підписали меморандум про співпрацю у сфері культурної дипломатії, підтримають нас не словами, а конкретними справами“, – каже Н. Пасічник.

Наступний проєкт Українського інституту у Швеції – вихід на студії „BIS Records“ авдіоальбому української клясичної музики у виконанні шведських артистів міжнародного рівня. Фільм „Українська рапсодія“ про цей проєкт спільно створили шведські та українські журналісти.

Коментарі закриті.