1 грудня, 2016

У Чорнобилі поставили нове укриття

На спеціяльних рейках споруду просували у напрямку старого укриття зі швидкістю шість метрів на день. (Фото: EBRD)

КИЇВ. – 29 листопада в історії атомної безпеки не лише України, а й, без перебільшення, усього світу, відбулася визначна подія. Величезна куполоподібна споруда, відома серед фахівців як новий безпечний конфайнмент, накрила старий Чорнобильський „Саркофаг“, аби на найближчі 100 років убезпечити аварійний четвертий реактор атомної електростанції, радіоактивне обладнання, залишки ядерних відходів і пилу.

Цей сталевий гігант є унікальним не лише через свої розміри, але й тому, що створений за найновішими технологіями, а його вартість цілком порівняна із кошторисом сучасних міжплянетних проєктів.

Пожежа на Чорнобильській атомній станції сталася 26 квітня 1986 року. Пізніше над четвертим реактором станції збудували об’єкт „Укриття“, який з часом почали називати „Саркофаг“. Плянувалося, що він слугуватиме 30 років‚ але досить швидко виявилося, що він не витримує пекельного подиху зруйнованого реактора і вкривається щілинами.

2007 року після тривалих переговорів з европейськими партнерами уряд України, Европейський банк реконструкції та розвитку, а також консорціюм французьких компаній „Новарка“ підписали угоду про будівництво нового укриття‚ яке має 165 метрів завдовшки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки.

Загальна вага усього об’єкту з обладнанням – близько 31 тис. тонн.

Площа загального покриття – 86 тис. квадратних метрів, що дорівнює 12-ти футбольним полям.

Будувати нове укриття почали 2012 року на безпечній відстані він старого „Саркофагу“ з огляду на високий радіяційний фон навколо нього. На спеціяльних рейках споруду просували у напрямку старого укриття зі швидкістю шість метрів на день. Спеціяльно створені надпотужні крани закріпили її над четвертим реактором. Загальна вартість проекту – 2.15 млрд. дол.

Герметизацію нового конфайнменту плянується закінчити восени 2017 року. Відтоді четвертий реактор, а разом із ним 200 тонн залишків ядерного палива, 43 тис. кубометрів високорадіоактивних відходів, чотири тонни радіоактивного пилу буду поховані щонайменше на 100 років.

Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії завершення процесу насування арки на об’єкт „Укриття“. Він привітав присутніх з цією, справді історичною подією, адже новий безпечний конфайнмент дозволить й надалі захищати Україну і світ від ядерної небезпеки.

Коментарі закриті.