12 травня, 2016

У Філядельфії молилися за Україну

Після молитовного концерту випустили в небо голубів миру. (Фото: Ольга Іванова)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 17 квітня в архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Української Католицької Церкви українська громада Філядельфії під проводом своїх духовних провідників молилася за кращу долю України, згадуючи жертви чорнобильської катастрофи 1986 року з жахливими наслідками для населення, ліквідаторів та занечищення довкілля.

Сьогодні ще залишилося близько 2 млн. осіб, постраждалих від чорнобильської трагедії. Це число охоплює 211 тис. учасників ліквідації, 420 тис. дітей та понад 1.75 млн. потерпілих в Київській, Рівненській, Житомирській, Волинській та Черкаській областях.

Посол Валерій Чалий промовляє у Філядельфії.

Посол Валерій Чалий промовляє у Філядельфії.

Сучасні жертви на Донбасі, серед населення і Збройних Сил України, нараховують щонайменше 2,700 убитими, понад 10 тис. поранених, сотні зниклих без вісти. Ці жертви – продовження зухвалої антиукраїнської політики, яку з часів СРСР успадкувала Російська Федерація, і яка за часів Володимира Путіна далі збирає смертельне жниво на сході України.

Програма почалася урочистим входом дітей „Нашої Української Рідної Школи“ в українських вишиванках з свічками, українським, американським та пластовими прапорами та жалобним вінком, які внесли 17 пластунів.

Молитва мала соборницький характер, бо присутні були католики, протестанти і православні, також близько 20 священиків, які молили Бога за Україну.

Молитовне свято відкрила Уляна Мазуркевич, голова Громадського комітету Філядельфії, який об’єднує 24 громадські організації. Вона привітала релігійних провідників громади та всіх присутніх, а також Посла України до США д-ра Валерія Чалого, який прибув з дружиною Людмилою.

Учні Анастасіа Дяк, Христина Білецька, Наталка Бабійчук, Володимир Фалендиш поінформували молитовну громаду про трагічні події та наслідки чорнобильської трагедії, події на Донбасі. В часі відзначення виступали наймолодші діти з школи – дитячий хор „Соловейки“ у складі 10 осіб при супроводі фортепіяна Люби Шуйко. Вони заспівали пісні „Добридень вам, людоньки” і Шевченкову „Зацвіла в долині червона калина”.

Відомі солістки-бандуристки Юлія Ступень і Галина Боднар виконали пісню „Через поле України ішла Божа Мати”.

Юрій Наконечний, який представляв Злучений Український Американський Допомоговий Комітет‚ виступив з коротким описом трагедій Чорнобиля і воєнної аґресії на сході України, закликаючи до конкретної допомоги жертвам обох трагедій, спричиненх тією самою московською рукою.

Хор Української баптистської церкви під проводом Івана Веленчука, який складався з 20 молодих осіб, виконав Господню молитву, яку присутні вислухали стоячи, як і інші релігійні гимни. Пастор цієї церкві Сергій Савчук молив Ісуса Христа за кращу долю українського народу, щоб дав силу пережити сучасні виклики.

Посол В. Чалий говорив про паралелі між обома трагедіями і засуджував дії Москви, наголошував на потребі виконання мінських домовленостей для мирного вреґулювання та привернення первісного статусу загарбаних українських територій. Посол високо оцінив ролю США в солідарності з Україною та обстоюванні незалежности України та її державної території як непорушної.

Митрополит Стефан Сорока сказав: „Ми відчуваємо глибоку любов і переживання за нашу вітчизну. Українці-католики, українці-православні, українці-баптисти, українці інших віроісповідань зібралися разом з вірою в силу молитви. Голуби символізують наше прагнення миру й любови відкритих для світу, а особливо для України. Голуби – це наш знак надії для України, миру в Україні, Божого благословення народові України. Будьмо палкими захисниками тих, які страждають в Україні. Розійдімся з поглибленим почуттям обов’язку ділитися своїми достатками з тими, які в потребі. Бо українці – це народ‚ сповнений непохитної надії і доброти”.

Процесійно вийшли молодь, священики, гості, співаючи „Най запанує мир у світі, і нехай він почнеться від мене”. Вірні стали півколом біля дзвону „Стефан“, і з гурту баптистського хору злинув в небеса релігійний гимн „Боже великий, єдиний”, який підхопили всі вірні. У цій хвилині піднялася в повітря зграя білих голубів, пролетівши над головами присутніх у блакить, несучи їхні побажання, під схвальні коментарі присутніх. Усі з’єдналися з своєю Батьківщиною у гимні „Ще не вмерла України”.

Коментарі закриті.