15 липня, 2016

У Сиракюзі відбувся випускний вечір Школи українознавства

Випускники Школи Українознавства ім. Лесі Українки в Сиракюзі (зліва): Марія Троянович, Діана Осів, Назар Трут, Вікторія Пісьо, Олег Борисюк, Христина Адам, Ірина Чушак. (Фото: Василь Троянович)

СИРАКЮЗ, Ню-Йорк. – Школу українознавства ім. Лесі Українки матуральним іспитом закінчили семеро студентів. Випускний вечір відбувся 21 травня у парафіяльній залі Македонської православної церкви св. Георгія. Жовто-блакитні повітряні кульки прикрасили святкові столи. Величності святу додав синьо-жовтий прапор та вишиті рушники. Учні, батьки, вчителі та гості були одягнені у вишиванки, що надавало випускному вечору надзвичайної урочистости.

Ведучими вечора були учениці Вікторія Дорош та Анастасія Яворська. Пролунали акорди козацького маршу і до залі увійшли випускники Христина Адам, яка народилася у Львові, Олег Борисюк, народився в Ню-Йорку, Діана Осів, народилася в Тернопільській області, Вікторія Пісьо, народилася в Тернополі, Марія Троянович, народилася у Сиракюзі, Назарій Трут, народився в Тернопільській області, Ірина Чушак, народилася в Дрогобичі. Їх провели їхні батьки за руки. Вони захоплюються спортом, чудово співають, грають на музичних інструментах, танцюють, складають вірші, пишуть пісні, малюють, а головне – люблять Україну.

Випускників вітали наймолодші школярі Софійка Масна та Олександер Яворський. Під звуки української мелодії на вишитому рушнику вони піднесли хліб випускникам, які цілували його, передаючи один одному.

Національний гимн України співали всі присутні у залі. Парох церкви св. Івана Хрестителя о. Михайло Досяк провів молитву та благословив дітей, а о. Володимир Пісьо зі сльозами радости (серед випускників були його онук і онука) у своєму слові підкреслив значення української мови на чужині для кожного з випускників та всієї української спільноти.

До привітального слова запросили директора школи та вчительку української мови Світлану Біґґс, яка вказала на важливість української школи для кожного свідомого українця, підкреслила сумлінне приготування дітей до іспитів, подякувала дорадникові Шкільної ради Українського Конґресового Комітету Америки Миколі Дуплякoві і передала вітання від нього випускникам. Далі вона вручила випускникам дипломи та чудові подарунки – писанки, які власними руками зробила вчителька культури та літератури, мисткиня Анна Перун.

Спогадами про випускників поділилася Розі Фрушело, яка веде садочок. Вона своїми жартами прикрасила святковий вечір.
Найкращим учителем для дітей стала їхня опікунка Мирослава Чушак. Недарма учні називали її клясною мамою. Зворушливі слова її неможливо було слухати без сліз.

Випускники привітали своїх учителів, подякували Р. Фрушело, Лесі Пісьо, С. Біґґс, М. Чушак, Олександрові Степанюкoві, А. Перун та Світлані Бідній. Опісля випускники разом з вчителями закружляли у танці під мелодію відомої „Пісні про вчительку“.

У вітальному слові від батьків Наталі та Віктора Борисюків прозвучали напутні слова для дітей та слова вдячности для вчителів. Разом з словами подяки до батьків прозвучала в дарунок пісня, а згодом випускники запросили своїх батьків на зворушливий шкільний вальс.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять героїв, загиблих за волю нашої України.

У сценці „Прощання із дитинством“ випускники на мить повернулися у своє дитинство, отримали від нього подарунки та попрощались з ним. Учениця Каміла Шпак виконувала ролю Дитинства, з якою чудово впоралась.

З нагоди свята молодші школярі подарували випускникам пам’ятні дзвінки та незабудки. А потім для них пролунав востаннє шкільний дзвінок у виконанні Софійки Смачило та Натанієла Голя.

На закінчення програми виступив сумівський танцювальний ансамбль „Одеса“ під керівництвом Славки та Христини Бобецьких. Приємне враження справив гумористичний виступ гурту „Кумці з села“ (С. Бідна, Тетяна Дако, Людмила Осів, Оля Пелешко, Наталя Трут). Вони розважали присутніх дотепними жартами, піснями та танцями, які виконували разом з випускниками. Гурт сподобався всім. Після урочистої частини відбувся святковий бенкет, а згодом забава.

Фотографії випускників від народження і до наших днів, які оформив і демонстрував на екрані Василь Троянович (його доня теж випускниця), могли оглядати присутні протягом всього вечора. Він приготував оголошення, програми, запрошення. Допомагала йому дружина Валя – вчителька християнської етики.

Коментарі закриті.