8 грудня, 2016

У світі відзначили річницю Голодомору-геноциду – Ізраїль

Промовляє Марина Панченко. (Фото: Євген Мельник)

БАТ-ЯМА, Ізраїль. – В Українському культурному центрі Ізраїля відбувся вечір пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Представники української громади Ізраїля та Посольства України в Ізраїлі згадали про жертви Голодомору, запалили свічки пам’яті, постояли у хвилині мовчання.

Про ті страшні часи розповіла директор Українського культурного центру, другий секретар Посольства України Марина Панченко. Нещодавно Кнесет Ізраїлю вніс на розгляд резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Проєкт резолюції був запропонований віце-спікером Кнесету Навою Бокер, яка зазначила, що протягом багатьох років Кнесет не визнавав Голодомор актом геноциду, спрямованого проти українського народу і, за її словами, прийшов час виправити історичну несправедливість.

Обговорення резолюції в Кнесеті ініціював почесний консул Ізраїля в західньому реґіоні України Олег Вишняков. Щоб заручитися підтримкою ізраїльських парляментаріїв, він організував для єврейських депутатів відвідини київського музею „Меморіял жертв Голодомору“. „Ізраїльтяни краще за інших можуть зрозуміти трагедію українців, які зазнали пляномірного знищення, ініційованого сталінським режимом“, – зауважив О. Вишняков.

Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 23 країни світу. Однак, деякі дослідники стверджують, що, на відміну від Голокосту, Голодомор не був спрямований на винищення цілої нації, що мали місце політичні розрахунки. Однак, Голодомор – єдина подія ХХ ст., яку можна порівняти з двома іншими випадками геноциду: Голокостом та геноцидом вірмен.

На жаль, ізраїльський уряд не зрозумів трагедію українців і зняв з порядку денного розгляд даної резолюції. На невизначений час.

Коментарі закриті.