8 грудня, 2016

У світі відзначили річницю Голодомору-геноциду – США

Молодь винесла на сцену запалені свічки пам’яті. (Фото: Василь Романчук)

КЛІВЛЕНД. – 20 листопада українська громада Великого Клівленду вшанувала пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років. Центром поминальних заходів стала Українська православна церква св. Трійці Київського Патріярхату в Норт-Рояльтоні, біля якої споруджено пам’ятний знак жертв найстрашнішої трагедії XX ст., яку вчинила проти української нації більшовицька влада.

Поминальну Панахиду зі собором священиків українських церков різних релігійних конфесій відслужив Владика-емерит, перший Єпископ Пармської української католицької єпархії св. Йосафата Роберт Москаль.

У поминальній проповіді о. Богдан Барицький з катедри св. Йосафата в Пармі наголосив, що молитовно вшановуючи пам’ять жертв Голодомору, ми повинні усвідомлювати про велику небезпеку повторення трагедії внаслідок путінсько-кремлівської аґресії в України. Найкращою зброєю проти ворога має стати непохитна єдність української нації та щира віра в Бога і майбутнє української держави.

Звучало багатоголосе „Вічная пам’ять“ і молитва за упокій душ невинно убієнних штучним голодом. Відтак, юнаки з вівтарної дружини винесли запалену свічку пам’яті і колоски пшениці, перев’язані чорною стрічкою, встановлюючи їх у підніжжі пам’ятного знака.

Поминальні заходи продовжувались в парафіяльній залі, де на сцену вийшли в одностроях сумівці та пластуни із запаленими свічками, поруч – картина Голодомору, а на столику, накритому українським вишиваним рушником, сніп добірної пшениці, як символ багатства української землі, хліб та свіча.

Присутні вшанували пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання, а потім від Українських Злучених Організацій Огайо слово мала Галина Клебан. Поминальну програму вели Олександра Рюміна та Надія Чижевська. Наведені ними хвилюючі факти і спогади очевидців трагедії тісно перепліталися з виступами декляматорів та виконавців.

Читали вірші Анастасія Загурська, Христина Чижевська, Андрій Ясинський, Надія Тараната, Поліна і Нікіта Корнюшенки, Надія Козубяк. Пісню „Свіча” співала Зоряна Дмитрів. Продовжив програму чоловічий квартет „Байда“, який кілька років тому створено при парафії св. Трійці.

Настоятель храму св. Трійці о. Роман Загурський запросив усіх на пісний український борщ з пампушками. Учасники поминальних заходів ознайомилися з новими виданнями про Голодомор з книжкової виставки, яку підготувала бібліотекар книгозбірні собору св. Володимира в Пармі Іванна Лоза.

Коментарі закриті.