12 березня, 2016

У світі боронять Надію Савченко

Віче на Майдані Незалежности у Києві. (Фото: „Громадське ТБ“)

КИЇВ. – Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку‚ Росія, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Н. Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Н. Савченко оголосила „звичайне“ голодування.

6 березня у Києві та Харкові розпочалися акції на підтримку Н. Савченко. В столиці учасники акції рушили з Майдану Незалежности центральними вулицями до Повітрофльотського проспекту, несучи плякати на підтримку Н. Савченко та національну символіку. Учасники зібралися під Посольством Росії у Києві, закидали будівлю пакетами з зеленкою і яйцями. Учасники акції вигукували „Наді – волю!“. Вони принесли з Майдану шибеницю з опудалом Володимира Путіна та підпалили прапор Російської Федерації.

У Харкові учасники протесту прийшли до Генерального консульства Росії, де скандували „Путін! Геть із України!“.

Голова Верховної Ради Володимир Ґройсман закликав усіх, для кого небайдужа доля Н. Савченко, переконати її припинити голодування. За його словами, тиск усієї демократичної міжнародної спільноти врешті-решт проб’є стіну безсердешности тих, хто влаштував це судилище, і Н. Савченко вийде на волю.

Народний депутат і колишній голова адмінстрації Донецької области Сергій Тарута заявив: „Повільна і болісна смерть Надії в російській в’язниці стане імпульсом, подібним до розстрілу „Небесної сотні“. Ця трагедія запустить некеровані процеси, які можуть обернутися масовим кровопролиттям або повноцінною війною в реґіоні“. Він написав листа Президентові Петрові Порошенкові з проханням звернутися до провідників Німеччини і Франції з вимогою негайно чинити тиск на Президента Росії у цій справі, а голову Верховної Ради і всіх депутатів негайно зібратися на позачергову сесію, щоб виробити єдину стратегію порятунку Н. Савченко і звернутися до всіх законодавчих зборів світу для підтримки позиції України.

Пікет з вимогою звільнення Н. Савченко відбувся у Берліні. Організатор акції, колишній політв’язень Рональд Вендлінґ заявив, що влаштовуватиме разом з товаришами флешмоб між Посольством Росії і Бранденбурзькими воротами, показуючи як двоє чоловіків хапають „Надію“, надівають на неї наручники і кидають у клітку. Він сам зшив величезний українськии прапор, виготовив плякати і фотографії.

У Москві вимагали звільнення Надії Савченко. (Фото: „Новая ґазета“)

У Москві вимагали звільнення Надії Савченко. (Фото: „Новая ґазета“)

6 лютого у Санкт-Петербурзі, Росія, відбулася акція на захист Н. Савченко. Понад 30 активістів вийшли на центральний Невський проспект, заявивши, що їхня акція – це незалежна ініціятива небайдужих громадян, які прагнуть підтримати рішучий і категоричний ультиматум російській владі, що його висловила у своєму останньому слові Н. Савченко. Текст цього останнього слова, яке українка не змогла виголосити на суді, активісти роздавали перехожим як летючки.

27 лютого у Москві під час ходи пам’яті про російського опозиціонера Бориса Нємцова вулицями російської столиці пройшла колона на підтримку Н. Савченко. До акції долучилися адвокати Н. Савченко та її сестра Віра.

6 березня у бельгійському місті Антверпені відбулась акція на підтримку Н. Савченко. Українці і бельгійці, які взяли участь у маніфестації, висловили солідарність з українською героїнею та вимагали від путінського режиму її звільнення.

На 9 березня акція на підтримку Н. Савченко оголошена у ряді міст світу

 

Коментарі закриті.