12 травня, 2016

У Полтаві відкрито пам’ятник Мазепі 

Пам’ятник Гетьманові Іванові Мазепі у Полтаві. (Фото: Прес-служба Президента України)

ПОЛТАВА. – Президент України Петро Порошенко 6 травня відкрив пам’ятник Гетьманові Іванові Мазепі у Полтаві. Пам’ятник привезли з Києва і презентували городянам ще у жовтні 2015 року, на День захисника Вітчизни.

П. Порошенко наголосив на важливості встановлення цього монументу саме у Полтаві, де 1709 року відбулася битва шведського та українського війська з російською армією, в якій шведи зазнали історичної поразки.

„Хоч через брак єдности ми програли Полтавську битву, заплатили за неї страшну ціну, кілька століть поневіряючись кривавими манівцями історії, ми виграли таки війну за самостійність“, – наголосив П. Порошенко.

„Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії, прапором нашого руху до незалежности“, – сказав він.

Президент підкреслив, що протягом сотень років українцям втовкмачували хибні уявлення про нашу історію. „Вільна Україна позбувається цих нав’язаних ззовні стереотипів, хоча не завжди так швидко‚ як нам би того хотілося. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і пам’ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянсько-російської імперської ідеології в український простір. Тут вам не „русскій мір“, тут – український світ!“, – підкреслив П. Порошенко.

 

Коментарі закриті.