1 квітня, 2016

У новому фільмі побачили молодого Тараса Шевченка

КІРОВОГРАД. – Професорові Володимирові Панченкові вдалося показати невеличкий період життя Тараса Шевченка тим, хто прийшов 17 березня на презентацію фільму „Спокуси Березової Рудки” у обласну бібліотеку ім. Дмитра Чижевського.

Фільм був знятий для телеканалу „Культура” і вже вийшов на екран, але В. Панченко вирішив представити свою роботу у місті, де він, власне, й сформувався як науковець.

У фільмі молодий Т. Шевченко повертається в Україну і на запрошення Євгена Гребінки відвідує село Мойсівку, де потрапляє на баль Тетяни Волховської, де знайомиться з багатьма впливовими українцями. На жаль, ні маєтку, ні якихось інших споруд тодішнього панського двору у нинішньому селі не збереглося. Але краєзнавець Михайло Ніколаєв за давніми фотографіями власноруч зробив макет тих приміщень. А місцевий священик о. Сергій відроджує напівзруйнований храм, який може пам’ятати молодого Тараса.

Недалеко від садиби Волховських є Березова Рудка, де Т. Шевченко закохався у Ганну Закревську, де зустрів друзів, якими дорожив до кінця життя. Маєток Закревських, чи не єдиний в Україні, зберігся майже у первісному вигляді. Тут нині є музей, берегиня якого Валентина Гончар знає безліч цікавих подробиць і про Т. Шевченка, і про рід Закревських, і про село, яке залишило незглибимий слід у долі поета.

Коментарі закриті.