19 травня, 2016

У Києві виявили підвалини палацу князя Володимира

Віталій Козюба біля руїн давнього палацу. (Фото: „Українська правда“)

КИЇВ. – Під час ремонту сходів біля Десятинної церкви (на розі вулиці Володимирської та Андріївського узвозу) розкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі. Археологи назвали знахідку сенсацією.

„Коли будівельники зняли підпірну стінку, щоб її укріпити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого наприкінці Х ст. Він споруджувався одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира“, – розповів 17 травня науковий співробітник Інституту археології Національної Академії Наук України Віталій Козюба.

За його словами, будівля, найімовірніше, була двоярусною і збудована з каменю. Її використовували, здогадно, для прийняття гостей і проведення урочистих прийомів високого рівня, тому є велика ймовірність, що там неодноразово бував князь Володимир.

Підвалини палацу є найдавнішою кам’яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Европі, яку можна побачити. Загальна площа палацу була близько 500 квадратних метрів, довжина стін – 40 на 6 метрів. Будівельники також знайшли людські кістки – 15 окремих фраґментів. Археолог назвав це природним, оскільки довкола Десятинної церкви в XVII-XVIII ст. було величезне кладовище.

Зараз вирішується питання про можливість зробити фундамент музейним, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців.

„Українська правда“

Коментарі закриті.