21 липня, 2016

У Києві вбили журналіста Павла Шеремета

Павло Шеремет (Фото: „Українська правда“)

КИЇВ. – 20 липня вранці‚ в центрі Києва, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, в результаті вибуху авта загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив‚ що в автомобілі спрацював вибуховий пристрій.

Автомобіль належав керівникобі „Української правди“ Олені Притулі, але її в той час в авті не було.

П. Шеремет народився в Мінську в 1971 році. Був російським, білоруським та українським тележурналістом. З 2012 року почав вести блог в інтернет-виданні „Українська правда“. З 2015 року був ведучим на українському „Радіо-Вісти“.

П. Шеремет був одружений. У нього залишилися син Микола та донька Єлизавета.

У Білорусі П. Шеремет мав репутацію „особистого ворога“ Президента Олександра Лукашенка, за що в свій час його засудили до двох років позбавлення волі умовно і до одного року іспитового строку. Загалом П. Шеремет тричі був заарештований в Білорусі.

П. Шеремет був прихильником Майдану, публічно засуджував російську аґресію Росії проти України. Він був автором 30 документальних фільмів.

Прокуратура України кваліфікувала загибель П. Шеремета як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Правоохоронці розглядають версії – особиста неприязнь, професійна діяльність і „російський слід“.

Президент Петро Порошенко 20 липна провів нараду з керівниками силових структур, висловив співчуття рідним та близьким загиблого, зокрема О. Притулі, якій за дорученням Президента має бути надана охорона. Він зажадав створення оперативної групи на чолі з Хатією Деканоідзе‚ керівником Національної поліції України.

Президент повідомив, що попросив допомоги у міжнародних партнерів і обговорив з Посольством США в Україні залучення у слідчу групу експертів ФБР (FBI), які мають унікальні методи у дослідженні вибухової техніки.

Вибух авта‚ у якому їхав Павло Шеремет. (Фото: Факти ICTV)

Вибух авта‚ у якому їхав Павло Шеремет. (Фото: Факти ICTV)

Служба безпеки України буде працювати над версією, що метою вбивства журналіста була дестабілізація ситуації в Україні.

Посольство США в Україні 20 липня оприлюднило заяву: „Ми шоковані й засмучені звісткою про смерть відомого журналіста Павла Шеремета, котрого було вбито безпрецедентним вибухом автомобіля сьогодні вранці в Києві. Ми поважаємо його як безстрашного професіонала і прихильника свободи слова, Революції Гідности, котрий прагнув кращого майбутнього для України. Ми вітаємо заяви поліції і генерального прокурора, що обставини його вбивства будуть повністю розслідувані, і винні будуть притягнуті до відповідальностy. Ми висловлюємо наші співчуття його колезі та партнеру Олені Притулі, його родині, його колегам з „Української правди“, і його численним друзям та захисникам свободи слова в Україні“.

„Укрінформ“,

Прес-служба Президента України‚

Посольство США в Україні

Коментарі закриті.