5 лютого, 2016

У Дніпропетровську сталися зміни 

У „Свободі“ 22 січня, у рубриці „Подорожі“, було опубліковано репортаж Олександра Вівчарика „Дніпропетровськ повертається в Україну“. Останнім часом в місті сталися зміни, які відповідають назві цієї публікації. Передовсім місяць тому голова міської ради Галина Булавка врешті підписала рішення про перейменування понад 300 вулиць міста. Це вона зробила у останні дні перед тим, як залишити свою посаду – на виборах 25 жовтня було обрано новий склад ради. Тепер її очолює Борис Філатов, один із фундаторів партії „Укроп“.

Постійна комісія з перейменування вулиць, що була створена ще за Віктора Януковича, працювала, м’яко кажучи, специфічно – з одного боку вони, замість щиро прокомуністичних назв, формально вписали (куди дітися!) у список імена українських національних героїв (гетьманів Байди-Вишневецького, Івана Виговського, Павла Полуботка та Петра Дорошенка, Дмитра Донцова, Володимира Винниченка, навіть Симона Петлюри і Нестора Махна) та нейтральні, ботанічні та церковні назви: Затишна, Зелена діброва, Успенська, Монастирська, Мальовнича, а з другого – прізвища маловідомих дніпропетровському загалу осіб – Гана, Рейнґарда, Нірінберґа, Шнеєрсона та інших.

Назву самого міста покищо не змінили, хоча прізвище більшовика Григорія Петровського, безумовно, не має права бути у назві разом з рікою Дніпром. Посадник міста прагне залишити стару назву, але складову її „Петро“ хочуть замінити з „Петровського“ на апостола Петра. Розумні люди його переконують, що той апостол проповідував християнство зовсім не в наших краях, а на берегах Дніпра бував апостол Андрій. Втім, рішення щодо назви нашого міста прийматиме Верховна Рада.

Не варто вважати, що „Дніпропетровськ кардинально змінився“ лише після провокаційних вибухів на трамвайних зупинках 27 квітня 2012 року. Це не так, бо ще з 1989 року в місті був дуже активний Народний Рух (очолював його Іван Шулик, сподвижник В’ячеслава Чорновола). На Майдані 2004 року і на Евромайдані 2013 року було багато людей з Дніпропетровська та Кривого Рогу. Намети протестантів з нашої області мали напис „Січеслав“. Багато наших бійців-дніпропетровців загинуло в антитерористичній операції у складі добровольчого батальйону „Дніпро-1“, в інших підрозділах. Батальйон „Дніпро-1“ нині підпорядкований Міністерству внутрішніх справ України і має назву Полк поліції України особливого призначення „Дніпро-1“.

Отакі дніпропетровські реалії, про які я розповів з незламним переконанням: „Ми переможемо!“.

Дніпропетровськ

Коментарі закриті.