13 жовтня, 2016

Учені стали на захист ОУН

Найбільш жорстоким катом для українського народу виявилася комуністична Росія ХХ ст. Загарбавши нашу землю комуністичні орди довели наш народ до повної руїни. Услід за комуністичними ордами пішла нацистська Німеччина, яка відправляла до концентраційних таборів українців, а при тому вивезла на примусові роботи до Німеччини понад 2 млн. українців, провадила масове винищування громадян України, в першу чергу єврейського і ромського населення.

28 вересня в Україні відзначали 75-річчя трагедії Бабиного Яру. З цього приводу в стінах Верховної Ради відбулася урочисті слухання, на яких Президент Ізраїлю Реувен Рівлін дозволив собі певні некоректні і недипломатичні оцінки української історії, зокрема ОУН. У виступі він сказав, що на території України в період Другої світової вбили близько 1.5 млн євреїв і в цьому брали участь члени ОУН. Я добре пам’ятаю часи німецької окупації і мушу сказати, що існувала єврейська поліція, яка була на услугах нацистів і допомагала їм у винищуванні своїх братів-євреїв і про це повинен хоча б натяком сказати промовець.

Добре сталося, що визначні вчені, історики і громадські діячі заперечили промові президента Ізраїлю, до протесту долучилися представники єврейських громад в Україні. На жаль реаґування з боку української влади досі не було.

В увічнені пам’яті жертв Бабиного Яру промовляла голова Асоціяції праведників народів світу Софія Ярова, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, діяч українського єврейського руху Йосиф Зісельс, президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій та інші.
В. В’ятрович сказав: „На жаль, президент Ізраїлю у своєму виступі в українському парляменті повторив радянський міт про участь ОУН в Голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання мітів тих, хто стирав пам’ять про них“. Історик додав, що члени ОУН також були праведниками народів світу. Одна з таких – Олена Вітер, монахиня і член ОУН, першою з українців отримала звання Праведника народів світу.

В. В’ятрович уболіває над тим, що під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів мирного населення і в наш час не годиться спекулювали на смерті невинно вбитих і намагатися очорнювати і обтяжувати у тому непричетну ОУН, яка в цей час боролася проти нацистсько-комуністичних режимів.

10 січня 1942 року тут було страчено близько 100 моряків з Дніпровського загону, 18 лютого 1943 року розстріляно трьох футболістів київського „Динамо“, пізніше – 621 члена ОУН і серед них Олену Телігу разом з чоловіком Михайлом і десятками побратимів.

Цінним був також голос голови правління Майдану закордонних справ Богдана Яременка,  який сказав: „В Ізраїлі є чому повчитися. Єдине, чого Ізраїль не повинен учити Україну, це того, яких героїв нам поважати“.

Герой України Степан Хмара: „Якраз ОУН робила все для того, щоб врятувати євреїв – і це відомі факти. Багато євреїв брали участь у визвольних змаганнях, українські націоналісти сприяли переховуванню євреїв. Має бути справедлива, але рішуча реакція з боку влади, тому що це повторення брехливих, наклепницьких стереотипів“.

Торонто

Коментарі закриті.