10 лютого, 2017

Учений з США подарував книгу 

Д-р Володимир Вертелецький. (Фото: Олександра Юркова)

РІВНЕ. – Вчений зі світовим ім’ям, професор генетики Володимир Вертелецький, котрий народився в Рівному 1938 року, 16 січня подарував обласному клінічному лікувально-діягностичному центрові свій багатотомник „Вроджені вади розвитку. Полісся. Чорнобиль“ .

Фундаментальну працю лікарям Рівного презентувала завідуюча центром Любов Євтушок. Вона зазначила, що частота досліджених вад у Рівненській області є серед найвищих у Европі. Цей показник спричинений з-поміж іншого чорнобильською катастрофою, що, власне й досліджував учений. Водночас В. Вертелецький пропонує низку програмних заходів як протидію вадам розвитку людини, які, як сподівається, за його багатолітнім напрацюванням переймуть і впроваджуватимуть рівненські лікарі.

В. Вертелецький тривалий час практикував медицину в Арґентині, понад 40 продовжує свою справу в США. При цьому учений протягом 15 років досліджував, як в Україні впливає на людську природу Чорнобиль. Він – член Національної медичної академії Арґентини‚ почесний член Національної Академії Наук України.

В. Вертелецький навчався на медичному факультеті Університету в Буенос-Айресі. Від 1999 року очолює Українсько-американську програму запобігання вродженим вадам розвитку, на основі якої розроблено і впроваджено в двох областях України реєстри всіх новонароджених та дітей з вродженими вадами розвитку. Створив комп’ютерну міжнародну інформаційну систему з питань тератології і спадкової патології. Фахівець у галузі тератології і медичної генетики. Розробляє принципи і підходи до профілактики вроджених вад розвитку. Вперше провів молекулярно-генетичне дослідження хворих з неврофіброматозом.

Коментарі закриті.