28 січня, 2016

Урочисто відзначили 210-річчя гімназії

Виступають гімназисти воєнних років (зліва): Мирослава Костів-Райтер, Василь Мрочко та Богдан  Сендецький. (Фото: Тетяна Будар)

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – Жителі та гості Бережан, педагоги та учні Бережанської гімназії ім. Богдана Лепкого 2 вересня 2015 року відзначили 210-річчя гімназії, однієї з найдавніших у Галичині та Україні.

Найкращим гімназистам доручили запалити свічки пам’яті на могилах професорів та учнів гімназії, а також на могилах воїнів УПА, зв’язкової УПА Галини Дидик, воїна Олександра Філя, який загинув на сході України.

1805 року колишні галицькі урядники перевели гімназію зі Збаража до Бережанської ратуші. Опікувалась навчальним закладом княгиня Ізабела Любомирська. 2 вересня 1805 року гімназія відчинила двері для учнів перших п’яти кляс. Спочатку мовами викладання були німецька і польська. У 1905 році створили перші україномовні кляси.

Тут працювали відомі українські діячі освіти, науки і культури Олександер Барвінський, Б. Лепкий, Степан Томашівський, Роман Борковський та інші. Учнями різні роки були Лев Лотоцький і його сини Антін, Володимир-Богдан та Михайло, Ярослав Бабуняк, Павло Баб’як, Мирослав Лабунька, Михайло Осадца, Ярослав Старух, Маркіян Шашкевич та інші особистості, а також чимало діячів польської, німецької, єврейської, чеської культур.

Гімназія діяла до 1944 року і у 1992 році відновила свою діяльність. Сьогодні гімназія входить до числа найкращих шкіл України.

На святі поділилися спогадами гімназисти минулих років Мирослава Костів-Райтер, Василь Мрочко, Богдан Сендецький. Надхненно звучали під час святкового дійства поезії й пісні у виконанні учнів гімназії.

У кінці розгорнули полотно з відбитками рук гімназистів, яке священики окропили свяченою водою, щоб відправити полотно у ті військові частини, де служать колишні гімназисти.

Коментарі закриті.