13 квітня, 2016

Україні потрібен технократичний уряд, кажуть міжнародні експерти з економії

КИЇВ. – Склад Кабінету Міністрів, запропонований провідним претендентом на посаду голови уряду України Володимиром Ґройсманом, не викликає захоплення. Про це заявив 13 квітня відомий економіст Тімоті Еш, який очолює напрямок кредитної стратегії щодо Центральної Европи, Близького Сходу та Африки у японській фінансовій компанії „Nomura“. „Україні потрібні радикальні зміни та значні ідеї. Покищо я не відчуваю, що склад уряду це відображає“, – написав він у своєму Twitter.

В. Ґройсман пропонує на посаду Міністра культури Євгена Нищука, Міністра освіти – Лілію Гриневич, Міністра соціяльної політики – Максима Нефьодова, Міністра екології Остапа Семерака, Міністра аґрарної політики – Тараса Кутового‚ Міністерства фінансів – Олександра Данилюка, Міністра інфраструктури – Володимира Омельяна. Першим віце-прем’єром пропонують призначити Віталія Ковальчука, віце-прем’єром з гуманітарних питань – Павла Розенка, віце-прем’єром з питань евроінтеґрації Іванну Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єром з питань окупованих територій – Володимира Кістіона.

Такий склад і спантеличив економіста Т. Еша. „Два місяці у політичному глухому куті і ми отримаємо новий уряд, який навряд чи кращий за той, що пішов. Чому?” – вважає економіст.

При цьому він запропонував власне бачення відповіді на це питання: „Питання у тому, що цінується у новому уряді: льояльність чи досвід проведення реформ? Які технократи захочуть працювати в таких умовах?“.

На необхідності саме технократичного уряду для України наголосив Андерс Ослунд, експерт аналітичного центру „Atlantic Council“, який напередодні висловив побоювання, що уряд В. Ґройсмана може стати менш реформаторським та менш компетентним, ніж уряд Арсенія Яценюка. „Природним вирішенням урядової кризи в Україні стали би технократичний уряд на чолі з Наталією Яресько та проведення дочасних виборів восени за новими виборчими законами“, – заявив А. Ослунд.

Він також підкреслив, що лише компетентний уряд зможе ґарантувати продовження фінансової підтримки України західними фінансовими інститутами. „Україні потрібні гроші Заходу, а для цього потрібен пристойний уряд. Про решту можна здогадатись: час прокинутись!“.

У Державному департаменті США хочуть поскоріше бачити новий уряд України. Про це 11 квітня заявив заступник речника Державного департаменту Марк Тонер, повідомила прес-служба Посольства США в Україні.

 

Коментарі закриті.