26 травня, 2016

Українці світу одягнули вишиванки

Працівники Головної канцелярії УНСоюзу у вишиванках. (Фото: Рома Гадзевич)

19 травня Україна та українці всього світу відзначили Всесвітній день вишиванки. Ідея святкувати день вишиванки зародилась у 2006 році, в Чернівцях. Його започаткувала студентка університету Леся Воронюк. Вона запропонувала обрати один день в році і всім разом одягнути вишиванки. Згодом університетська акція переросла у всеукраїнську. До неї також долучились українці, що живуть в діяспорі. Адже українська вишиванка – це національна святиня, що символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь – зв’язок, що не переривається віками.

З нагоди цього свята народні депутати Верховної Ради прийшли на сесію у вишиванках. У Києві одягли у вишиванку Либідь на пам’ятнику засновникам міста. Двометрову сорочку для неї з червоною вишивкою зробили майстри зі Львова. Співачка Джамала вийшла з літака у чорній вишиванці‚ а на своїй сторінці у соцмережі показала свою колекцію вишиванок – червону, чорну та світло-бежеву.

У Львові на площі Ринок людей запрошували долучитись до вишивання особливого рушника – карти-оберегу – який мандрує усією країною. Мешканці кожної области вишивають на ньому притаманні саме їхньому реґіонові орнаменти. А коли вишивана карта буде завершена, автори ідеї подадуть заявку до Книги рекордів України.

На честь свята студенти Харківського політехнічного університету одночасно підняли над головою аркуші паперу білого, червоного і чорного кольору. Так вони утворили малюнок восьмилистову зірку, яка символізує життя, центр світу та сонце.

Мегамарш 19 травня в Одесі. (Фото: Сергій Горицвіт)

Мегамарш 19 травня в Одесі. (Фото: Сергій Горицвіт)

В Одесі відбувся Мегамарш у вишиванках. Близько 3‚000 жителів міста в українському національному одязі вирушили по Дерибасівській і Рішельєвській вулицях до Оперного театру та Думської площі. Під час маршу учасники під дріб барабану скандували: „Слава Україні! Героям слава!“, „Вишиванку одягай, якщо любиш рідний край“, „Молдаванка і Пересип – в вишиванках вся Одеса“.

Нижче вміщені світлини, на яких представлені події святкового дня та відомі особи у вишиванках.

Посольство США в Києві.

Посольство США в Києві.

Прем’єр-міністер Джастін Трудо і члени кабінету в Канадському Парляменті. (Фото: Мері-Ен Мігичук)

Прем’єр-міністер Джастін Трудо і члени кабінету в Канадському Парляменті. (Фото: Мері-Ен Мігичук)

Депутати Верховної Ради у вишиванках.

Депутати Верховної Ради у вишиванках.

Коментарі закриті.