28 січня, 2016

Українці Португалії провели конференцію

Учасники конференції українців Португалії у Лісбоні.

ЛІСБОН‚ Португалія. – 16 січня з ініціятиви Капелянії Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) в Португалії та Спілки українців у Португалії відбулася міжнародна конференція „Співпраця церкви та суспільних організацій у контексті збереження української ідентичности у новій діяспорі“.

Конференція відбулася при сприянні Посольства України в Португалії, Світового Конґресу Українців, Громадської організації „Справа Кольпінґа в Україні“, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської обласної адміністрації.

Доповідачами на конференції були координатор Капелянії УГКЦ в Португалії о. Іван Ґудзь, голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха, капелян УГКЦ міст Порто та Браґи о. Йоан Лубів, голова осередку Спілки в Аґеді Надія Уманська, директор Культурно-освітнього центру „Дивосвіт“ Володимира Кияк. Через електронний зв’язок в конференції брали участь: Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф Мілян та юрист „Справи Кольпінґа в Україні“ Юрій Ковний. З вітальним словом виступила Посол України в Португалії Інна Огнівець.

Учасники конференції відзначили‚ що 50-тисячна українська громада в Португалії після 15-річного перебування в країну перетворилася на сталу українську діяспору‚ має церкви, суботні та недільні школи, громадські організації. На жаль, процеси асиміляції є дуже швидкими. З іншого боку, існує проблема російського світу, що маскується під слов’янські союзи, нав’язуючи українцям російськомовне середовище та ідеологію. З боку української держави не запропоновано ефективної програми збереження національної ідентичности за кордоном.

Першими кроками для здійснення такої програми учасники конференції визначили спільну розробку статуту для українських суботніх та недільних шкіл; продовження циклу конференцій щодо збереження національної ідентичности; проведення спільних культурних заходів;
співпрацю у соціяльному та правовому захисті українців, що проживають у Португалії;
допомогу у підготуванні зустрічі східних католицьких єпископів Европи, що має відбутися у жовтні цього року у Фатімі.

Коментарі закриті.