22 вересня, 2016

Українці Португалії занепокоєні 

Українська громада у Португалії занепокоєна інформацією про реєстрацію у чеському місті Острава місцевими органами влади так званого „Представницького центру ДНР“. Так зване самопроголошення республік ДНР та ЛНР, як і анексія Криму відбулися за сплянованим сценарієм та з прямою підтримкою (в тому числі збройної) Російської Федерації. В першу чергу, грубо порушивши міжнародний Меморандум від 1994 року, який ґарантував недоторканість національної території України в обмін на відмову від ядерного статусу.

Ми здивовані, що, власне представники чеської влади своїм рішенням фактично підтримали російську аґресію проти України, забуваючи, що самі тільки недавно звільнилися від радянського (російського) панування і проти якого чеський народ повстав у 1968 році („Празька весна“).

Революція Гідности  узимку 2013 року і була насправді „Празькою весною“ в Україні. І за нею, як у Чехії, в Україну увійшли російські танки. Першими від російських куль лягли сотня неозброєних добровольців Майдану, які лише вимагали демократичних змін в Україні.

Міжнародна спільнота (в тому числі і Чеська Республіка) неодноразово висловлювали свою підтримку щодо територіяльної цілісности і суверенітету України, засуджували аґресію Росії та не визнали самопроголошених республік.

Рішення уряду міста Острава фактично суперечить позиції европейської та світової спільноти, які засудили самопроголошення так званих республік ДНР та ЛНР. Це рішення не сприятиме припиненню війни в Україні і продовжуватиме страждання українського народу. Тому українці Португалії закликають скасувати дане рішення і таким чином підтримати Україну у боротьбі проти російської аґресії.

Павло Садоха‚
голова Спілки українців у Португалії, Лісбона

Коментарі закриті.