25 лютого, 2016

Українці Німеччини провели віче 

Українці винесли синьо-жовтий прапор на вулиці Мюнхену. (Фото: Роман Білан)

МЮНХЕН. – 13 лютого під час міжнародної конференції з безпеки, українська спільнота під проводом Об’єднання Організацій Українців Німеччини (ОУОН) провела демонстрацію-віче на підтримку України під гаслом „Мир в Україні – безпека в Европі“.

До демонстрантів на Зендлінґер-Тор-Плац промовляли Андрій Несмачний з Спілки Української Молоді‚ д-р Орест М’ялковський з Пласту‚ адвокат-прокурор Мартін Луітле. Заспівали молитву під проводом оо. Володимира Війтовича, Івана Мачужака, Богдана Підлісецького та сестри Христофори та „Вічная пам’ять“ на честь „Небесної сотні“ і полеглих у війні проти Росії.

Демонстранти пройшли вулицями міста, скандуючи гасла німецькою мовою і несучи багато плякатів в обороні Надії Савченко та інших ув’язнених в Росії. Демонстрація закінчилася на площі Ріндермаркт співанням українського гимну.

13 лютого дружина Президента України Марина Порошенко відвідала Товариство „Рідна школа“ разом з головою Парляменту Баварії Барбарою Штамм і дружинами українських дипломатів. Під час зустрічі з учнями, батьками та вчителями школи М. Порошенко підкреслила, що за фінансовим сприянням Баварської канцелярії та міської ради Мюнхену у жовтні 2015 року школа прийняла 20 дітей учасників війни на оздоровлення.

Марина Порошенко і Барбара Штамм (в центрі) під час зустрічі в Об’єднанні Українських Жінок.

Марина Порошенко і Барбара Штамм (в центрі) під час зустрічі в Об’єднанні Українських Жінок.

М. Порошенко подарувала школі сучасну українську літературу.

В Українському Вільному Університеті М. Порошенко спілкувалася з студентами та обговорювала з ними ролю університету як містка порозуміння між Україною та Европою. У розмові з Б. Штамм вона говорила про оздоровлення та відпочинок українських дітей з Донецької та Луганської областей.

Відбулася й зустріч з добродійками української спільноти в залі Української греко-католицької церкви‚ на якій побував Владика Петро Крик. Зустріч організувала Організація Українських Жінок у Німеччині (ОУЖ). Було представлено понад 20 організацій з Мюнхену, Кельну, Берліну, Нюрнберґу та Дюсельдорфу. Голова ОУЖ Марія Ковалишин подякувала парафії за підтримку‚ представила присутніх‚ розповіла про працю організації.

До слова була запрошена голова ОУОН Леся Шрамко, яка висловила сподівання на відкритість української влади до співпраці з українською діяспорою та органами її самоорганізації.

Б. Штамм висловила підтримку народові України. Зустріч закінчилася виступом о. пароха В. Війтовича і Надії Галабурди‚ яка від імени ОУЖ подарувала гостям вишиті нею серветки‚ а Б. Штамм також писанки, які написала Оля Галабурда, яку також було представлено гостям.

Після зустрічі М. Порошенко разом з діячками української спільноти взяла участь у Вечірні Української греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці та св. Андрія Первозванного. На Вечірню прибув також о. Валентин Смоктунович, настоятель Української автокефальної православної церкви в Мюнхені. Біля пропам’ятної плити вшанували пам’ять загиблих під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

М. Порошенко зустрілася також з президентом голяндської організації „SOFT Tulip“ Вільямом де Ґвером, директором Еріком Блюмкольком та представниками робочої групи з реформування інституційного догляду та виховання дітей при Адміністрації президента України.

Коментарі закриті.