24 березня, 2017

Українці Мишиґену відвідали Вашінґтон під час „Днів України“ 

Під час „Днів України“ у Вашінґтоні (зліва): Михайло Дячун, Роман Зубар, Ден Кілді, о. Валерій Кандюк, Борис Потапенко.

ВОРЕН, Мишиґен. – Українці 8-9 березня відправили делеґацію до Вашінґтону для участи у програмі „Дні України“ – національній ініціятиві Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) та Української Національної Інформаційної Служби, заради якої представники української громади збираються разом у Вашінґтоні, зустрічаються зі своїми членами Конґресу та організовують ряд спільних заходів протягом двох днів співпраці.

В цьому році близько 100 громадських представників з різних штатів зібрались, щоб підтримати законопроєкти в Палаті Представників і Сенаті: H.Res.88 – заклик до Російської Федерації щодо припинення насильства в Україні, H.R.1059 – акт про перегляд санкцій стосовно Росії 2017 року, H.R.463 – акт про невизнання анексії Криму, H.R.830 – акт щодо підтримки України, S.94 – акт 2017 року щодо протидії російській аґресії, S.Res.54 – акт щодо непохитної підтримки НАТО Сполученими Штатами, S.341 – акт 2017 року про перегляд російських санкцій.

8 березня, у перший з двох днів заходу, Палата Представників ухвалила законопроєкт, який дозволяє Україні отримати допомогу на оборону включно з летальною зброєю у розмірі 150 млн. дол. в рамках ініціятиви з надання безпекової допомоги Україні. „За“ проголосував 371 з 435 законодавців. Однак Сенат мусить також прийняти цей законопроєкт і Президент підписати його для того, щоб він став законом.

У делеґації Мишиґену було шість членів української громади. Вона була організована президентом мишиґенського підрозділу УККА Василем Перцем та головою комітету членства Михайлом Андріяшком. Поїздка стала можливою завдяки щедрій пожертві від Української кредитної спілки „Будучність“, її президента Віри Кузий та генерального виконавчого директора Андрія Якимовича.

Були проведені зустрічі в бюрах обох мишиґенських сенаторів – Ґері Пітерса та Деббі Стабeнау, а також з трьома представниками – Сандером Левіном, Деббі Дінґел, Деном Кілді. Сенатор Г. Петерс – член Групи підтримки України у Сенаті США (Senate Ukraine Caucus), а представники С. Левін, Д. Дінґел та Д. Кілді – члени Групи підтримки України у Конґресі США (Congressional Ukraine Caucus). С. Левін є співголовою Групи підтримки України у Конґресі з моменту її створення у 1997 році. Українська мишиґенська громада також зіграла ключову ролю у створенні Групи підтримки України у Сенаті США у 2015 році.

Члени делеґації поділились своїми сподіваннями та побоюваннями щодо України. Пастор Української католицької церкви св. Іоанна Хрестителя Валерій Кандюк зазначив, що його парафія була першою українською церквою в Мишиґені, а парафіяни в п’ятьох поколіннях підкреслюють єдність українців по всьому світу. Микола Дячун зауважив, як його надихає те, що багато членів громади народились в Мишиґені, проте переймаються долею своєї далекої батьківщини.

Ярослав та Михайло Андріяшки розповіли, що їхній батько допоміг збудувати міст Макінак (на той час найдовший підвісний міст у світі, який з’єднував нижній та верхній півострови Мишиґену), а їх навчив любити Америку і ніколи не забувати Україну. Сьогодні настав час для співгромадян-американців зрозуміти, що Україна важлива для США, а США важливі для України. Роман Зубар та Борис Потапенко наголосили на важливості продовження двопартійної підтримки України в Конґресі.

Зі своєї сторони С. Левін, Д. Дінґел та Д. Кілді висловили свої прагнення підтримати наразі всі законодавчі акти перед Конґресом, в тому числі свою тверду підтримку щодо забезпечення України летальною зброєю. Старший радник сенатора Д. Стабенау сказав, що сенатор ретельно розгляне відповідні законопроєкти перед Сенатом, так само як і приєднання до Групи підтримки України у Сенаті, зазначивши, що сенатор Д. Стабенау – палка прихильниця України та української громади в Мишиґені.

Учасники делеґації також зустрілися з президентом Американської ради з зовнішньої політики Германом Перчнером та його заступником Іланом Берманом, взяли участь у брифінґах з колишніми послами США в Україні Джоном Гербстом та Віліямом Кортні. Вони відвідали прийняття на Капітолійському пагорбі, влаштоване президентом УККА Андрієм Футеєм, на якому були присутні Посол України в США Валерій Чалий та президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій. Співголови Групи підтримки України у Конґресі США Марсі Каптур та Енді Гаріс, віце-голова Групи підтримки України у Сенаті сенатор Кріс Мурфі та конґресмен Джері Конноллі були відзначені спеціяльними нагородами за їхню підтримку України та української американської громади.

Підрозділ УККА в Мишиґені тісно співпрацює з відділом УККА в Ілиної. Разом вони координують багато місцевих ініціятив, програм та проєктів. Б. Потапенко і Павло Бандрівський є членами комітетів із зовнішніх зв’язків обох місцевих підрозділів. Марта Фаріон з ілинойського відділку УККА та Б. Потапенко нещодавно стали членами Національного виконавчого комітету із зовнішніх справ УККА.

В українців Ілиною особливі відносини з їхньої делеґацією у Конґресі, завдяки яким відпадає необхідність часто відвідувати Вашінґтон або посилати великі делеґації. Їхні сенатори та представники постійно спілкуються з українською громадою, реґулярно відвідують громадські заходи та часто зустрічаються з їхніми провідниками в Українському культурному центрі в Чикаґо. Відділ УККА в Ілиної за останні тижні організовував громадські заходи і проводив прямі консультації з сенатором Діком Дурбіном, а до 22 січня з сенатором Марком Кірком, так само як і з конґресменами Майком Квіґлі, Пітером Роскамом, Денні Дейвісом, Джен Щаковською та Боббі Рашом.

Представники громади спілкуються зі своїми членами Конґресу у Вашінґтоні і у місцевих громадах, завдяки чому українську громаду чують її виборні посадові особи.

Коментарі закриті.