8 січня, 2016

Українці втратили керівника громади у Франції

Св. п. Наталя Пастернак

ПАРИЖ. – 4 січня у Парижі померла очільниця української громади Франції Наталя Пастернак.

Єпископ Єпархії св. Володимира Великого у Парижі Української Греко-Католицької церкви Борис Гудзяк повідомив:

„Прийнявши Святі тайни, щира християнка і палка українка Наталя Пастернак упокоїлася у Господі. Втрата для чоловіка Жан-П’єра і дітей Дам’яна, Лілі та Івана непоправна. Такою вона є для нашої єпархії, цілої громади у Франції і нашого народу. Наталя любила Бога і Україну. Ми любили її. Як довголітний, надзвичайно енерґійний і відповідальний керівник української громади у Франції, Наталя Пастернак нас вела, вона нам служила.

Покійна лишиться для нас незабутньою. Молімся за спокій душі славної пам’яті Наталі Пастернак і за її родину. Со святими упокой! Вічная пам’ять!“.

Н. Пастернак була обрана керівником української громади у Франції у 2006 році. Ось що, розповідала сама Наталя Пастернак про свою діяльність:

„В українській громаді я працюю з 2003 року. Тоді на міжнародний колоквіюм‚ присвячений пам’яті жертв Голодомору до нас приїхав дослідник цієї жахливої трагедії, на жаль, вже покійний Джеймс Мейс. Кожного року в листопаді ми проводимо в Парижі Тиждень Голодомору. Це може бути виставка чи конференція, зачитуємо імена людей, які загинули під час голоду. Запрошуємо французьких депутатів, бо у Франції мало хто знає про ті події“.

Н. Пастернак народилася 1965 року у Франції і гідно зберігала та продовжувала прадідівські традиції в українському дусі, добре володіла українською мовою, знала культуру та історію українського народу. Вона була ініціятором та координатором багатьох українських гуманітарних, культурних та мистецьких проєктів у Франції‚ за що отримала високу нагороду – Орден Королеви Анни.

Відзнаку було засновано в Україні у 2008 році до 1000-ліття народження Анни Ярославни, королеви Франції, доньки Великого Київського князя Ярослава Мудрого, яка в далекі часи представляла на французькій землі свою батьківщину.

У Франції Н. Пастернак стала другою нагородженою орденом, після Анни Кантер, віце-президента Асоціяції „Братинство Санліз-Київ-Печерськ“. 

„Тиждень.ua“ 

Коментарі закриті.