23 квітня, 2016

Українця вбили у російській в’язниці

Жертва російського режиму Віталій Поп. (Фото: „Новая газета“)

В Росії неправомірно засуджено до тривалого позбавлення волі ряд українців за вигаданими звинуваченнями‚ в основі яких лежить розпалювання ненависти до українців. Серед засуджених – Надія Савченко‚ Валентин Виговський‚ Олег Сенцов, Генадій Афанасьєв, Олександер Кольченко‚ Юрій Солошенко та інші. Про них вже розповідала „Свобода“.

12 квітня незалежна російська „Новая газета“ повернулася до обставин смерти українського юнака‚ який був засуджений за дрібний кримінальний злочин.

24 листопада 2015 року в російській виправній колонії у Білореченську на Кубані сторожа по-звірячому вбила 16-річного українця Віталія Попа. Про це розповіла тоді „Новая газета“. Били не лише його, а ще шістьох підлітків.

Їх завели в душову, змусили повністю роздягнутися, після чого працівники колонії почали їх бити і всіляко знущатися. В. Попа били більше інших, тому що він українець. При побитті йому кричали: „Хохол! Бандерівець!“. Ставали йому на голову і тиснули на неї ногами. Від побоїв В. Поп помер, п’ятеро інших потрапили до медичної частини колонії, один – до районної лікарні.

В. Поп виріс у Закарпатській області, у селі Грушеве Тячівського району. Його батьки Світлана та Іван Попи п’ять років тому через важкі економічні умови переїхали на Кубань, де родина виробляла плитку для хідників. Віталій допомагав батькам. Проте він потрапив у погану компанію і після розбійного нападу у крамниці (зірвав з жінки-продавця ланцюжок) був засуджений на чотири роки і вісім місяців колонії.

12 квітня „Новая газета“ розповіла, що саме сталося в колонії. Керівник колонії Владислав Іванов наказав старшому інспекторові Арсенові Шахмалову зустріти нових в’язнів, який викликав своїх підлеглих на 11 год. вечора прибути в колонію. В чеканні етапу пили горілку. Старший лейтенант Дмитро Домахин виключив у колонії відеокамери спостереження. Опівночі в’язнів привезли і п’яна сторожа почала їх бити.

Після вбивства В. Іванов, А. Шамхалов, старший інспектор Павло Грицина, молодший інспектор Муса Алаєв, начальник відділу виховної роботи Валерій Задніпровський, начальники охорони Валерій Савченко та Андрій Криволапов затримані для слідства. Чи будуть вони покарані, невідомо, бо вони кажуть, що В. Поп сам впав і ударився головою. Судово-медична експертиза стверджує смерть від жорстокого побиття.

7 грудня вбитого поховали в рідному селі на Закарпатті. Через 10 днів після похорону помер від переживань батько вбитого українця.

Адвокат Олександер Попков розповів кореспондентові „Укрінформу“: „Спочатку Федеральна служба виконання покарань Росії з цього приводу заявила, що нібито підлітки в колонії підняли бунт, який було придушено. Однак кубанські громадські діячі не повірили цим повідомленням і поїхали на місце розбиратися. Після цього ще якийсь час приховувалася інформація про громадянство Віталія Попа через побоювання міжнародного скандалу. Спочатку було відомо лише те, що у нього був сильний український акцент. Коли знайшли батьків підлітка і підтвердилася інформація про українське громадянство, родичів вмовляли не везти синове тіло в Україну, а тихо поховати на Кубані. Але батьки проявили наполегливість і домоглися свого. Віталія били більше ніж інших, в тому числі і через походження. Батьки півтора тижні не могли отримати тіло загиблого, щоб поховати його в Україні“.

Коментарі закриті.