16 грудня, 2016

Українські пожежники допомагали Ізраїлеві

Залога українських повітряних пожежників. (Фото: прес-служба Посольства України)

ГАЙФА, Ізраїль – 25 листопада до Ізраїлю прибули два літаки Ан-32п Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Відповідно до Указу Президента України, залоги літаків надавали допомогу у ліквідації пожеж, які вирували в Ізраїлі 22-28 листопада. Летуни здійснили лети, у висліді яких було ліквідовано кілька осередків пожеж поблизу Єрусалима та Гайфи‚ і в гірських районах на півночі Ізраїля. Загалом, українські пожежники вилили 32 тонни води на місця підпалів та пожеж.

Під час перебування українських пожежників в Ізраїлі їх підтримували співробітники Посольства України в Ізраїлі і надавали всебічне сприяння у вирішенні різних питань, пов’язаних з виконанням їхньої місії в єврейській державі та побутовими справами. Україна також за дорученням Президента Петра Порошенка надала Ізраїлеві гуманітарну допомогу.

„Незважаючи на те, що Україна перебуває у стані війни з російським аґресором, вона здійснила крок доброї волі і надала допомогу Ізраїлю у гасінні пожеж“, – сказав Посол України в Ізраїлі Генадій Надоленко. Ізраїльський уряд подякував українським пожежникам і видав сертифікат участи у рятувальних операціях. Подякував пожежникам і П. Порошенко, який зателефонував їм до Ізраїля. „Дякую за зразкове виконання поставлених завдань!“ – сказав він.

З літаками прибули 10 українських рятувальників. Різних за віком, досвідом роботи, але переконаних, що вони повинні бути там, де потрібна їхня допомога, де кожна секунда затримки може комусь вартувати життя. Ігор Рунаєв, Костянтин Коломін, Андрій Зайцев, Родіон Петрик, Олександер Шевчук, Михайло Антоненко, Ігор Бубін, Сергій Фіщук, Олег Ромащенко, Володимир Левченко отримали нагороди від ізраїльського уряду і сотні подяк від пересічних ізраїльтян, які просто не змогли сказати це українським пожежникам особисто.

За даними поліції та пожежної служби Ізраїля у дев’яти населених пунктах причиною пожеж стали навмисні підпали і Прем’єр-міністер країни Беніямін Нетанягу офіційно назвав підпали терористичними актами проти єврейського народу, а засоби масової інформації назвали цей тиждень „чорним“.

Заподіяно величезної шкоди лісам, які в Ізраїлі всі без винятку рукотворні, паркам, житловим будинкам. Лише в Гайфі, яка горіла три дні, було завдано збитків 1,784 житловим будівлям, з яких 520 вигоріли повністю, ще 320 знаходяться в аварійному стані, що не дозволяє мешканцям повернутися в ці квартири до ремонту. 133 особам була надана медична допомога. Свої двері для погорільців відкрили різноманітні клюби, церкви і мечеті, приватні будинки. На щастя, обійшлося без людських жертв. Створена спеціяльна комісія з розслідування, заарештовано 37 підозрюваних.

Ізраїль вистояв і в черговий раз довів, що спільно можна побороти будь-яке лихо. І в цій перемозі є часточка української праці, мужности і відданости.

Коментарі закриті.