1 вересня, 2016

Український Музей відкриває дві виставки

Банкноти незалежної України.

НЮ-ЙОРК. – Український Музей відзначає двома виставками 25-ліття відновлення Незалежности України у 1991 році і 100-річчя визвольної боротьби і проголошення незалежности на початку ХХ ст. Виставки будуть відкриті від 11 вересня до 27 листопада.

Перша виставка – „У металі, на папері: монети, банкноти та поштові марки незалежної України, 1991-2016“. Куратор – старший науковий співробітник Інституту історії України Національної Академії Наук (НАН) України Юрій Савчук. Чільними партнерами Українського Музею у створенні виставки стали Національний банк України, Українське підприємство поштового зв’язку „Укрпошта“ та Інститут історії України НАН України.

Експозицію виставки творять 212 з 700 монет, введених в обіг Національним банком України з 10 липня 1996 до 24 серпня 2016 року, 24 з 50 банкнот, які перебувають в обігу з вересня 1996 року до сьогодні, та 50 предметів поштової продукції. Останні репрезентують 1,500 знаків поштової оплати, випущених „Укрпоштою“ з березня 1992 року до вересня цього року.

Відбір пам’яток та експозиційні прийняття підпорядковані головній меті виставки – відобразити тисячолітню історію України, від раннього періоду Київської Руси до сьогоднішніх днів – її духовний та культурний спадок, визначні діяння та здобутки українців у світі. Разом з тим надзвичайно важливо показати стрімку еволюцію національної свідомости та кристалізацію історичної пам’яті сучасного українського суспільства, як також найважливіші етапи державного становлення України.

Модерні технології та передові дизайнерські рішення, апробовані на виставці, спрямовані на представлення монет, банкнот та поштових марок як самобутнього витвору високого мистецтва, яке потребує особливих знань та навиків, вагомого творчого потенціялу.

Загальна кількість мистців, чий творчий доробок представлений на виставці сягає 50 осіб. Над монетами, представленими на виставці, працювало 37 майстрів, з них 24 художники та 13 скульпторів. В експозиції представлені твори 15 авторів знаків поштової оплати. Співавтором музейного проєкту та його дизайнером є добре знаний у нумізматиці та музейних колах мистець Володимир Таран.

Друга виставка – „Гроші, суверенність і влада. Паперові гроші революційної України, 1917-1920“. Куратор – професор і директор Центру досліджень української спадщини Богдан Кордан, Коледж св. Томаса Мора, Саскачеванський університет. Центр досліджень української спадщини організував цю пересувну виставку у співпраці з Українським Музеєм Канади. Випущені протягом 1917-1920 років різними українськими урядами 25 зразків паперових грошей у цій виставці включають гривні, карбованці, купони і рублі, більшість з них показуючи лицьовий і зворотний боки. Кілька поштових марок з цього періоду також на виставці.

Унаслідок Першої світової війни з’явилася незалежна, суверенна Україна. Українська революція 1917-1920 років характеризувалася виникненням і провалом багатьох урядів. Ці різні уряди випускали свою власну валюту, анґажуючи талановитих мистців до роботи над грішми, котрі з черги посилалися на специфічні зображення в залежності від політичного характеру даного уряду – популістського, консервативного чи республіканського. Проте ці зображення неминуче переступали ідеологічні межі, вказуючи на відданість ідеї незалежности як природний і логічний вияв суверенної волі народу. З цієї ж причини, кожні послідовні уряди готові були друкувати, чи передруковувати валюту попередників незалежно від ідеологічних відмінностей.

11 вересня Ю. Савчук представить виставку монет, банкнотів та поштових марок незалежної України, а Б. Кордан представить виставку паперових грошей революційної України. Квитки можна придбати при вході за одну годину перед доповіддю.

 

Коментарі закриті.