12 травня, 2016

Український дім відкрито у Житомирі

Український дім в Житомирі. (Фото: Віталій Мельничук)

ЖИТОМИР. – 21 квітня в одній з найкращих історичних будівель міста, в колишньому маєтку нотара Філіпова, відкрився центр української культури – Український дім.

Робота з його створення, яку багато років тому розпочали члени Української Гельсінкської Спілки Олександер Батанов, Валерій Колосівський, Юрій Балабан, Юрій Прищепа та інші, два роки тому підтримав Сергій Сухомлин, нинішній міський голова.

Було здобуте у жорсткій боротьбі рішення міської ради (лише з одним голосом переваги – проти були „Опобльок“ і „Батьківщина“) і тепер відремонтовано та оздоблено чудовий будинок, що належить міській громаді.

Над концепцією Українського дому та втіленням її у життя ще потрібно працювати, бо є лише початок. Слід показати глибокий і вільний дух Житомира через відображення в його експозиції внеску міста в боротьбу за українську незалежність.

Наші предки заснували Житомир в 884 році на прикордонній межі Лісостепу і Полісся. Місто постало на крутих, неприступних кам’янистих схилах Замкової гори. Житомир, як і інші европейські міста, що жили за Маґдебурзьким правом, мав власні поліцію, суд, виконавчу і законодавчу влади. Його жителі були не кріпаками, а вільними громадянами, яких ніхто не міг покарати чи вбити, або ж забрати їх власність окрім як за рішенням міського суду, чого ніколи не було ні в часи Російської імперії, ні в її спадкоємиці – СРСР.

Житомир був столицею Української Народної Республіки, коли Центральна Рада та уряд УНР перебували у місті 1918 року.

В Житомирі в оселі людини величезної сили духу, прикутого до ліжка трагічним випадком, але незламного волею письменника Євгена Концевича збирався цвіт української нації: В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, брати Микола та Богдан Горині, Іван, Леоніда і Надія Світличні, Алла Горська, Іван Дзюба, Валерій та Анатолій Шевчуки, Любомир Пиріг, десятки інших видатних людей. Їх підписи вишиті на унікальному рушнику, який зберігається сьогодні у вдови Є. Концевича і який мав би зайняти гідне місце в експозиції Українського дому.

Місто було першим в Наддніпрянській Україні і четвертим у всій Україні (після Львова, Івано-Франківська та Тернополя), яке в червні 1990 року підняло над своєю ратушею синьо-жовтий український прапор і всупереч тиску комуністичного режиму дозволило використання в місті національної символіки.

Древня та сучасна історія життя міста, його вільний дух, боротьба житомирян за українську незалежність, свободу та гідність, самобутня культура, непересічні житомирські постаті, чарівність, а нерідко й унікальність соціяльних, природних, національних, релігійних та культурних умов, заслуговують на глибоке вивчення, пошану громадськости та відображення в експозиції Українського дому в Житомирі.

 

Віталій Мельничук – Житомирський міський голова в 1990-1992 роках.

Коментарі закриті.